Varrás- és foltvarrás

3 darabos kellék- csomag kezdő foltvarróknak

Arra gondoltam, hogy segítek azoknak, akik az interneten böngészve- esetleg a videóimnak köszönhetően – arra döntöttek, hogy kipróbálják magukat a foltvarrás terén. Saját tapasztalataim alapján összeállítottam egy kezdő kellék-csomagot, mely csak a három legalapvetőbb kelléket tartalmazza, egy vágóalátétet vagy vágótáblát ( természetesen self- healing), egy 45 mm-es körvágó kést és egy 15 cm x 30 cm vagy 6″ x 12″ nagyságú foltvarró vonalzót. Az eszközöket úgy válogattam össze, hogy egy átlagos méretű anyag feldolgozása kényelmes és egyszerű legyen velük. Természetesen ezeknél a termékeknél vannak szuperebbek, több funkciósak, de arra is figyeltem, hogy az ár még megfizethető legyen, és ahogy fejlődik a kézügyességed, a tudásod a foltvarrás terén, hónapról- hónapra egészítheted ki a kellékeidet mindig egy-egy újabb darabbal.

A csomagban elhelyezett vágóalátét mérete A3 méretű, mely lehetővé teszi egy– egy párna, babatakató vagy egyéb babakellék elkészítését. Az A4-es méretű tapasztalataim szerint a foltvarráshoz nagyon kicsi. A körvágó kés pengéje 45 mm-es, ezt használjuk általában a foltvarráshoz. A vonalzó terén pedig választható, hogy cm-es beosztással vagy inches beosztással szeretnénk. Ez nem befolyásolja az árat.

Ha szeretnéd megvásárolni a kezdő kellék- csomagunkat, kattints ide.

 

Tippek varrógép vásárláshoz

Sokan úgy vágnak bele a “hobbi- varrogatásba”, hogy megöröklik a nagymamájuk vagy édesanyjuk régi varrógépét, amelyet hasznosítva praktikus dolgokat készítenek a családjuk számára. A készített alkotásokkal büszkélkednek az ismerősöknek- persze teljes joggal -, akik rábeszélik a készítőt, hogy varrjon nekik is hasonlót. Majd jönnek az újabb kérések, rendelések, egyre bonyolultabb dolgokat kérnek, és ebben a pillanatban ott állunk annak a problémának a kapujában, hogy a varrógépünk már nem elég jó a megnövekedett igényeinkhez. Eljön a pillanat, amikor el kell fogadnunk, hogy új varrógépre van szükségünk.

Az új varrógép megvásárlásának elhatározása után újból egy nehéz kérdéssel állunk szemben: milyen varrógépet vásároljunk? Tanácstalanul állunk a kérdés előtt, és megpróbáljuk összegyűjteni az összes tanácsot a neten. Sok esetben ezek még jobban összekavarnak bennünket, és végül kétségbeesetten várjuk az isteni csodát. Ha ebben a helyzetben vagy, akkor neked találtam azt a cikket, amelyben a cikk szerzője összeszedett 7 fontos tippet ahhoz, hogy válassz varrógépet magadnak. A cikket ide kattintva érheted el.

Egy varrógépet nem egy évre, de még nem is kettőre vásárolunk, hosszú éveken keresztül kell szolgálnia bennünket, mint egy hűséges házvezetőnő. Ráadásul nem is kétfillérbe kerül, így még inkább alaposabban át kell gondolnunk, milyen márkát, milyen tudású varrógépet választunk.

A cikk angol nyelven van, ezért egy- két elemet kiemelek belőle, természetesen nem szó szerinti fordításban, és a saját tapasztalataimmal kiegészítve.

– Új vagy használt varrógépet vásároljunk? Természetesen erre mind saját tapasztalatomból, mind pedig számos szakember véleményét olvasva az igazán jó válasz, hogy érdemes új varrógépre áldozni. Erre több okot is találhatunk: tudjuk, hogy a varrógép minden alkatrésze, eleme új, nem okozhatnak váratlan meglepetést a számunkra a munkánk során. Ráadásul egy esetleges probléma megoldása szervizelésre is szorulhat, amely szintén elég költséges lehet. Persze most jöhet az a válasz, hogy egy új varrógép is meghibásodhat. Ez igaz, de ha körültekintően, a használati utasítást alaposan áttanulmányozva használjuk a varrógépet, minimálisra csökkentjük annak a kockázatát, hogy a varrógépünk elromoljon, ha mégis, akkor új gép esetében ott a garanciánk. A másik nyomos ok az új gép mellett, hogy intelligensebb, több funkcióval ellátott, amellyel megnyitja előtted az utat ahhoz, hogy tanulhass és egyre bonyolultabb dolgokat is elkészíthess. Harmadikként pedig gondoljunk arra, hogy a népszerű – legismertebb márkák – varrógépek használatához mindig kaphatunk tanácsokat az interneten varrással foglalkozó blogokon vagy fórumokon.

Összefoglalva, ha megteheted, hogy új varrógépet vásárolj, akkor mindenképpen válaszd ezt, érdemes akár egy kicsit várni is rá, és összespórolni az árát. Néhány kedvelt, népszerű márka: Bernina – én is ezt vettem második varrógépemként és csak dicsérni tudom, Baby Lock, Brother, Elna, Janome, Pfaff, Singer. Ez utóbbi márka volt az én első varrógépem is.

– Nagyon fontos a vásárolni kívánt varrógép “intelligenciája”. Senki se gondolja, hogy most azt fogom mondani, az a jó, ha minél több funkcióval ellátott, minél dizájnosabb. Ennél sokkal fontosabb, hogy azokkal a funkciókkal, amelyeket a mindennapi életed során használasz a varrásodhoz, rendelkezzen. A te igényeidhez vásárold a varrógépet, hiszen te fogsz vele dolgozni, neked lesz a mindennapi társad. Persze, érdemes kicsit nagyobb tudású varrógépet vásárolni a szintednél, hiszen – ha hajlandó vagy arra, hogy tanulj – egyre bonyolultabb munkákba vágsz, melyek újabb és újabb funkciókat követelnek meg. Mindenképpen érdemes utána olvasni a neten, mely funkciók elengedhetetlenek a varráshoz – akár az említett cikkben is – és melyek mutatósak ugyan, de kevésbé fontosak, vagy igazán magasszintű varrást igényelnek. Természetesen a funkciók száma attól is függ, hogy csak a családunk, barátaink számára készítünk termékeket vagy esetleg pénzszerzési lehetőséget is látunk benne, azaz értékesíteni kívánjuk a készített termékeket.

Ahogy a mondás is mondja: a ” puding próbája az evés” , érdemes minél több varrógépet kipróbálnod, tesztelned a vásárlás előtt. Ma már nagyon sok boltban lehetőség van arra, hogy kipróbálhasd a megvásárolni kívánt varrógépet.

Persze a végső döntést neked kell meghoznod, de alaposan megvizsgálva mások tapasztalatait és hallgatva a megérzésedre, mely szerintem szintén nagyon fontos, biztos a legjobb döntést fogod meghozni. Van úgy, hogy az első pillanatban megragad bennünket egy varrógép, melyről nehezen vesszük le utána a szemünket, és hiába mutatnak nekünk jobb, tökéletesebb varrógépet, érezzük, hogy “ő” lesz a mi választásunk.

Én nagyon érdekesnek, és hasznosnak találtam a Sew mama, sew cikkét, ezért is osztottam meg itt néhány gondolatát, természetesen a saját tapasztalataimmal ötvözve.

Látogasd meg az oldalt, remélem, te is hasznosnak találod azt.

____________________________________________________________________-

Foltvarráshoz használt vonalzók

Amikor hobbit választunk magunknak, az első lépés annak körüljárása, milyen eszközökre van szükségünk hobbink űzéséhez. Nincs ez másképp a foltvarrás esetében sem, de nem szabad elhinni azt, hogy számos hasznos eszköz nélkül nem is éri meg belevágni. Amikor én évekkel ezelőtt elkezdtem foltvarrással foglalkozni a varrógépem mellett egy kisebb méretű vágólapom, egy körkésem és egyetlen 6 inch x 12 inch méretű vonalzóm volt. Egyáltalán nem szegte kedvem hiányos alapkészletem , boldogan vágtam bele első munkáim elkészítésébe.

Így bizton állíthatom, hogy néhány elengedhetetlen eszköz megvásárlásával szemet gyönyörködtető munkákat készíthetsz a magad és a környezeted számára is. Vitathatatlan azonban, hogy minimális befektetést igényel a foltvarrás elkezdése – természetesen mint minden hobbi elindítása- ezeket mindenképpen be kell szereznünk.

A legnagyobb ártételt a varrógép jelenti, sok családban azonban generációról generációra öröklődik a varrógép és vele a varrás szeretete. Sok kismama nagymamájától vagy édesanyjától tanult varrni, és tudását szívesen adja át cseperedő kislányának. A varrógépről nem kívánok írni ebben a cikkemben, ez ugyanis a legtöbb esetben adott, nem választható. Inkább jellemző az, hogy a varrógép megléte indítja el bennünk azt a gondolatot, hogy foltvarrásba kezdjünk, mint ennek fordítottja, hogy először a hobbi ötlete fogalmazódik meg bennünk, melyhez megvásárolhatjuk a varrógépet. Tehát azt is mondhatjuk, hogy ez a kabát és a gomb esete.

A varrógép mellett van néhány eszköz, melyek alapnak számítanak és nélkülözhetetlenek, még akkor is, ha csak a családunk, környezetünk számára kívánunk ajándékokat készíteni. Az alapeszközök közé, mérő-, vágó eszközök tartoznak: centi, legalább egy foltvarró vonalzó, körkés, olló és természetesen az elengedhetetlen vágólap. Minden eszköz megvásárolható akár online, akár szakboltokban, de a kétségbeesés uralkodik el rajtunk látva a választékot a webshopok vagy boltok polcain. Melyik márkát válasszam? Melyik méret a legjobb? Hányféle kelhet belőle? Kérdések, melyekre akkor, ott, abban a pillanatban nem tudjuk a választ.

Érdemes a vásárlás előtt tájékozódni, tapasztalt foltvarrók véleményét meghallgatni arról, mi az elengedhetetlen és mi az ajánlott. Ne csak egyetlen szakember véleményét hallgassuk meg, keressünk kettőt- hármat, és a számunkra legszimpatikusabb foltvarró tanácsait kövessük. Gondoljunk úgy a hobbinkra, mint egy kikapcsolódásra és ne mint egy problémára, mert csak az előbbi esetben tud számunkra örömet adni az alkotás folyamata. Márpedig az alkotó lelkiállapota minden esetben visszatükröződik az elkészített munkáján.

A mai alkalommal arról írok, hányfajta-, milyen vonalzókat kell beszereznünk, ha foltvarrással szeretnénk foglalkozni. Ha betévedünk egy webshopba vagy egy hobbi- vagy kézimunka boltba, ahol foltvarráshoz is kínálnak kellékeket, akkor ledöbbenünk a bőség láttán. A vonalzókat kínáló polcon a téglalap-, négyzet-, kör-, sokszög alakú vonalzók mellett egészen különleges formájú vonalzókat is találunk, melyekről abban a pillanatban elképzelni sem tudjuk, mire is szolgálnak. A hagyományos geometriai formájú vonalzók között is számos, eltérő méretű vonalzót látunk, mely bizonytalanná tesz bennünket abban, mire is van szükségünk.

foltvarró vonalzók 2a foltvarró vonalzók 1

A foltvarráshoz használt vonalzók többfunkciósak. Nemcsak segítenek bennünket az anyag méretre vágásában, hogy egyenesen tudjuk levágni a kívánt méretű anyagokat a segítségükkel, de centiként, a mérést is segítik. Ahány vonalzó, annyi funkció. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenből vásárolnunk kell egyet. Az idő előrehaladtával egyre nagyobb gyakorlatra teszünk szert, különböző, egyre nehezebb projekteket készítünk, melyekhez folyamatosan vesszük meg a speciális – adott technikát elősegítő – eszközöket.

Nézzük, melyik az az egy vagy két vonalzó, amely nem hiányozhat az alapkészletünkből. Többéves tapasztalatom alapján az általam bemutatott vonalzók közül én kettőt emelnék ki:

  • a 6,5 inch x 24 inch méretű vonalzót
  • és a „binding tool” eszközt, vonalzót

foltvarró vonalzók 4 foltvarró vonalzók 11

Mindkettő nagymértékben megkönnyíti a munkánkat a foltvarrás projektünk készítése során. Persze ez nem kőbe vésett szabály, melyet kötelező betartani , kezdetben csak kisebb munkákat készítünk, melyekhez kisebb méretű anyagokra van szükségünk, tehát kisebb méretű vonalzó is megfelelő. Ahogy cikkem elején említettem, jómagam 6 inch x 12 inch nagyságú vonalzóval kezdtem.

A vonalzó vásárlásakor arra kell figyelnünk, hogy a jelölései jól láthatók legyenek. Nagyon szeretem a sárga színű jelzéseket, mert minden anyagon jól látszanak és érdemes a vonalzó vastagságára is figyelni, mert a vastagság növelheti a vonalzó élettartamát.

Nézzük, melyek is a 6,5 inch x 24 inch vonalzó előnyei:

  • az előnye tulajdonképpen egy kicsit nehézsége is, ami pedig nem más, mint a hossza. Ennek köszönhetően nagyobb méretű anyagokkal is könnyen tudunk bánni, nem kell a vonalzónkat fel- alá mozgatni, esetleg újramérni egy- egy nagyobb anyagdarab levágásakor. Persze a hosszúsága „ nehezebben kezelhetővé” is teszi, hiszen a vonalzó a vágás során könnyebben elmozdulhat, amiatt, hogy kezünkkel nem tudjuk teljes mértékben leszorítani, ami pedig nem tökéletes egyenest eredményez. Gyakorlással elsajátíthatjuk e hosszú vonalzók kezelését, azt, hogyan helyezzük át a vonalzón nyomatékként levő kezünket a körkés mozgása során, anélkül, hogy a vonalzó széle egy hajszálnyit is elmozdulna. Először az anyag alsó részén szorítjuk le a vonalzót az egyik kezünkkel, majd a a közepénél megállunk a vágással és óvatosan – szinte lépegetve az ujjainkkal- feljebb helyezzük a kezünket a vonalzón biztosítva, hogy az mindvégig a helyén maradjon.
  • Eszköztárunk bővülésével érdemes rövidebb vonalzót is beszereznünk a kisebb anyagok méretre vágásához.

A foltvarrók nagyon szeretnek előre levágott anyagokból ( fat quarter vagy charm pack) dolgozni. Mi magunk is levághatjuk ezeket a méreteket speciális, erre a célra méretezett vonalzók segítségével, gondolok itt a 10 inch x 10 inch vagy a 4 inch x 4 inch négyzet alakú vonalzókra. Különösen jó szolgálatot tehetnek ez utóbbiak, melyekkel kisebb négyzeteket könnyedén, néhány mozdulattal méretre vághatunk.

foltvarró vonalzók 8 foltvarró vonalzók 9 foltvarró vonalzók 10

Egészen különleges formájú és funkciójú vonalzókat is találhatunk, melyek egy- egy foltvarró technika, forma levágását és elkészítését hivatottak elősegíteni – gondolok itt a „Dresden- forma” levágására vagy a „binding-tool” vonalzóra. Ez utóbbi – tapasztalatom szerint- nem nélkülözhető az alapcsomagunkból. A „ binding- tool” használatát az alábbi videómból ismerheted meg.

foltvarró vonalzók 11 foltvarró vonalzók 12

Mint korábban is említettem már a foltvarráshoz használt vonalzók nemcsak az anyag méretre vágását segítik, de lehetővé teszik a centi elhagyását is. Felületükön különböző beosztású jelöléseket találunk. Egyes márkák inkább inchben tüntetik fel a méreteket, de találunk már inchben és centiben együttesen méretezett vonalzókat is.

foltvarró vonalzók 5 foltvarró vonalzók 7 foltvarró vonalzók 6

A vonalzók felületén az inch- vagy centiméretezés mellett egyéb hasznos jelöléseket is találunk – különböző szögek jelölése vagy a négyzet alakú vonalzók esetében az átlók jelölése, melyek a háromszögek levágását teszik lehetővé. Ezek a jelölések minden esetben megkönnyítik és tökéletesítik a munkánkat.

foltvarró vonalzók 14 foltvarró vonalzók 15 foltvarró vonalzók 16

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy az alapeszközök beszerzése után szánjon időt azok megismerésére, tanulmányozására, és arra, hogy megismerje azok minden rejtett titkát, hogy az idő előrehaladtával mind jobban ki tudja aknázni az eszközök adta lehetőségeket és segítséget.

Remélem, segítettem egy kicsit a választásban. Látogasd rendszeresen a blogomat újabb és újabb tippekért, trükkökért!

Köszönöm a figyelmedet!

Tippek, trükkök foltvarráshoz: a tökéletes illesztés

A foltvarrás tökéletes lehetőség arra, hogy a felhalmozódott maradék anyagaidat hasznosítsd, és páratlan alkotásokat készíts belőlük. Ha jártas vagy a foltvarró technikákban, akkor darab anyagokból, csíkokból, nagyon szép foltvarrással készült párnahuzatot, táskát, paplant készíthetsz. Persze ezek tökéletes felhasználása gyakorlást igényel, ahhoz hogy tökéletesen tudjuk összeilleszteni őket.

Természetesen a tökéletes illesztés eléréséhez nélkülözhetetlen az anyagok ismerete, és az, hogy nagyjából azonos tulajdonságú anyagokat válogassunk össze. Miért szükséges ez? Az azonos tulajdonságú anyagok a varrás során azonos módon viselkednek, melynek meghatározó szerepe van az egyes anyagok illesztésekor. Ha az egyik anyag rugalmassága jelentősen eltér a másikétól a varrás során, ez problémát idézhet elő a két anyag illesztésekor.

Az első lépés tehát a megfelelő anyagok összeválogatása. A színek, minták mellett, az anyagok tulajdonságainak ( rugalmasság, szövés, összetétel) is fontos szerepük van a tökéletes illesztés elérésében. Kezdőként mindenképpen arra törekedj, hogy azonos szövésű és összetételű (pl. vászon) anyagokat használj, mert akkor biztos lehetsz abban, hogy az illesztés során az egyes anyagok azonos módon fognak viselkedni, és tökéletesen össze tudod illeszteni őket.

foltvarrás tippek 1 foltvarrás tippek 2

A tulajdonságok mellett figyelned kell az anyagok színére és mintájára is. Érdemes kismintás anyagokat választani, mivel kisméretű anyagokat használunk, ezért a nagyobb minták eltűnnek, felismerhetetlenné válnak a vágás során. Nem kell minden anyagnak azonos motívumokat tartalmaznia, lehetnek virág-, absztrakt-, csíkos-, pöttyös mintás anyagok is együtt, a lényeg, hogy a minták felismerhetők legyenek. A színek összeválogatásakor különböző elveket követhetsz:

  • Választhatsz egy alapszínt és annak különböző árnyalatait
  • Választhatsz két- három alapszínt egy- két árnyalatukkal

A színek esetében egyetlen szabályra kell figyelned, hogy a színek harmonizáljanak egymással, ne pedig egy “kanári madár” képzetét keltsék bennünk. Mielőtt levágod az anyagokat, tedd egymás mellé a kiválasztott anyagokat, és nézd meg, hogy a szemed számára nyugodt, kellemes hatást adnak az anyagok, vagy valami különleges, oda- nem- illő, kellemetlen érzést érzel, mert ezutóbbi esetben, cserélj ki egy- két anyagot, mindaddig, míg teljes mértékben harmonikusnak nem itéled az anyagok együttesét.

Miután kiválasztottad az anyagokat, vágj le belőlük azonos méretű és hosszú csíkokat. Természetesen a csíkok mérete a készítendő munkádtól függ, ez esetben én 5 cm széles és 1 m hosszú anyagokat vágtam le. Törekedj arra, hogy éles eszközzel (körkéssel, ollóval) vágd az anyagokat, vonalzó mellett, hogy teljesen egyenes széleket kapj. Ennek fontos szerepe van az anyagok összevarrása során. Miután minden anyagcsíkot levágtál, vasald meg az egyes csíkokat és indulhat az egyes csíkok összevarrása. A sorrendet te magad állítod fel annak megfelelően, hogyan adják az anyagok a legharmonikusabb hatást az összevarrás után.

foltvarrás tippek 2

Az egyes anyagcsíkokat sorban egymás után varrd össze az egyik hosszabb oldaluk mentén úgy, hogy az első anyagra – színükkel egymásra fektetve- ráhelyezed a második anyagot és a jobb hosszabb oldal mentén összevarrod a két anyagot. Ha még nincs nagy gyakorlatod az egyenes varrásban, összevarrás előtt tűzd össze a két anyagot gombostűkkel, hogy a varrás során ne tudjanak elmozdulni, és lassan, meg- megállva varrd össze a két anyagot. Ha már ügyesen kezeled a varrógépet, nem fontos összetűznöd a két anyagot, csak arra figyelj, hogy mindig megfelelően illeszd egymásra az összevarrandó oldalakat. Miután összevarrtad a két anyagot, vasald meg a varrásnál szétnyitva őket, majd helyezd rá (színükkel egymás felé nézve) a következő anyagot úgy, hogy a jobb oldal mentén össze tud varrni őket. Így haladj előre az anyagokkal egészen addig, míg az utolsó anyagot is hozzávarrod a többihez.

foltvarrás tippek 3

Miután minden anyagcsíkot összevarrtál jöhet az újbóli feldarabolás. Fordítsd el az anyagodat 90 fokban, hogy a korábbi vertikális varrásvonalaid horizontális irányba kerüljenek és darabold fel az összevarrt anyagodat azonos méretű csíkokra. Most is te határozhatod meg az újabb csíkok méretét. A feldarabolás után különböző színű, mintájú négyzeteket vagy téglalapokat kapsz. A sorrend változtatásához egy- egy csíkot forgass el 180 fokban, ahogy a képen is láthatod.

foltvarrás tippek 5 foltvarrás tippek 6

Most következik a rázósabb, gyakorlatot igénylő rész, a téglalapok- négyzetek összeillesztése. Mivel tökéletes illesztésre törekszünk, elengedhetelen, hogy a csíkokat a varrások mentén illesszük össze. Az első két csík esetében az egyes téglalapok- négyzetek varrásait illesszük tökéletesen össze ( a két anyag színe egymás felé nézzen), majd gombostű segítségével tűzzük össze a varrásoknál összeillesztett két anyagot. Ha tökéletes illeszkedést akarsz, használj két- két gombostűt, a varrás bal és jobb oldalán is egyet, de ha nem szeretnél két- két gombostűt igénybe venni, akkor a varrás mentén középen tűzd össze a két anyagot, hogy ne tudjanak elmozdulni. Szánj időt erre a folyamatra, mert ennek az összetűzésnek döntő szerepe van a tökéletes illesztés elérésében.

foltvarrás tippek 7 foltvarrás tippek 8

Miután minden egyes téglalapot vagy négyzetet összetűztél, elkezdheted a két anyag összevarrását. Figyelj arra, hogy lassan haladj előre, és a gombostűt óvatosan húzd ki a varrás folyamán, hogy az anyag ne tudjon elmozdulni. Mindig csak az adott, soron következő gombostűt távolítsd el, akkor, amikor már egészen a varrótű közelében van. A két anyag összevarrása után a téglalapoknak- négyzeteknek tökéletesen kell illeszkedniük. Ha ezt látod, nagyon ügyesen dolgoztál. Ismételd meg a folyamatot a további csíkokkal is ügyelve a tökéletes illesztésre.

foltvarrás tippek 10 foltvarrás tippek 11

Ez egy időigényes, gyakorlottságot igénylő feladat, de megéri a fáradság, mert gyönyörű munkákat készíthetünk belőlük.

Remélem, hasznosnak tartod a leírásom.  A következő alkalommal a foltvarrás során használt vonalzókról fogok elárulni egy- két trükköt, tippet. Látogasd rendszeresen a blogomat, hogy mindig képben legyél.

Köszönöm a figyelmedet! Jó munkát!

Kreatív foltvarrás/régi és modern technikák 3- gépi tűzés

A gépi tűzés olyan, mint szabad kézzel rajzolni.  A fantáziád irányítja a kezed, amellyel különleges mintákat varrsz az anyagba.

Te tudsz szabadkézzel varrni? A kérdés meglepő és pontatlan is. Valójában analógiaként említettem, hogy rávilágítsak a lényegre, hiszen a mindennapi életben sokszor használjuk azt a kifejezést, hogy szabadkézzel rajzolni. Tudjuk, mit jelent, nincsenek sémák, szabályok, csak a gondolataink, pillanatnyi érzelmeink vezérlik a kezünket.

A foltvarrás művészetében is ismert a szabadmozgású varrás ( free-motion quilting), amit magyarul gépi tűzésnek hívunk. Szükségünk van hozzá egy speciális talpra ( darning foot – nak vagy walking foot- nak is nevezik), amely lehetővé teszi, hogy szabadon mozgassuk az anyagot bármilyen irányban a varrás során. A gépi tűzés ügyességet, hatalmas türelmet és hosszú gyakorlást igényel, de még mindig kevesebbet, mint a kézi tűzés. Mindenképpen megéri megtanulni, mert nagyon szép díszítéseket tesz lehetővé foltvarrással készült alkotásainkon.

A gépi tűzés mintájának csak az alkotó fantáziája szab határt, de kezdőként az internetről is letölthetsz ingyenes sablonokat vagy találhatunk a magazinokban, sőt előre elkészített sablonok is vannak, amelyek vezetik a kezünket, nagyon könnyű követni őket. Először kezdjünk egyszerűbb mintákkal, nézzük meg, milyen az, amikor szabadon mozgathatjuk az anyagot. Érdemes a mintánkat először papíron próbálgatni, hogy lássuk, milyen kézmozdulatokat kell tennünk a készítésekor, majd begyakorolva a mozgást, próbáljuk meg anyagon is. Eleinte csak kis felületen készíts gépi tűzést és ne túl kicsi aprólékos mintákkal, hogy ne veszítsd el a türelmed! Másik jó lehetőség, ha nagy, széles mintákat választasz, amely az egész projektedet befutja. Ne szomorodj el, ha nem megy, ez a technika mindenkinek nehéz eleinte, de gyakorlással tökéletes szintre fejleszthető.

Bemutatom az általam és a párom által készített első gépi tűzésünket, amelyen nyomon követhetők egy kezdő botlásai. Ugyanazt a motívumot készítettük el kisebb-nagyobb hibákkal.

free-motion swing free-motion swing1 free-motion swing2 free-motion swing3

 

A gépi tűzés még szebbé teszi a munkádat, és kiemeli annak értékeit. Készíthetünk virágokat, szíveket vagy vonalakat, köröket, sőt monogramot is gépi tűzéssel, de mint ahogy már korábban is említettem, a formáknak csak az alkotó fantáziája szab határt.

Az én egyik igazi példaképem Wendy Butler Berns, aki csodálatos munkákat készít és kiváló tanár is.

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan készíts gépi tűzést, ajánlom neked Patsy Thompson négyrészes videósorozatát, amelyet ingyen megnézhetsz, igaz angol nyelven. Mégis azt mondom, ha egyáltalán nem beszélsz angolul, akkor is érdemes megnézni, mert a keze mozgása, a körülmények szépen megfigyelhetők, elleshetők a gépi tűzéshez. Ha tudsz angolul, még jobb, mert részletesen elmagyarázza, mire kell figyelned, hogyan kell belevágnod ennek a technikának az elsajátításába.

Ide kattintva megnézheted a videókat! Jó szórakozást és jó tanulást!

______________________________________________________________

 

Kreatív Foltvarrás – régi és modern technikák  2.

Őrült quiltek / Crazy Quilts

aug03blk

Forrás: azpatch.com

Az őrült “quiltek” véletlenszerűen összerakott anyagokból készült alkotások. Egy alapanyagra vagy az alkotás hátára varrt különleges formájú anyagdarabok felhasználásával készülnek. Általában különböző összetételű anyagokból vannak: pamutból, vászonból, selyemből, szaténból vagy esetleg bársonyból. Az anyagokat gyakran díszítik érdekes kiegészítőkkel és/ vagy hímzésekkel.

A gyarmatosítások korából származik, amikor azzal a céllal vágtak bele az emberek a kélszítésükbe, hogy pénzt spórolhassanak.  1878- ban használták először az “őrült” szót, annak érzékeltetésére, hogy különböző anyagokat raktak össze mindenféle logikai szabály nélkül, véletlenszerűen. Az 1880-as években élte virágkorát ez a foltvarró stílus, de egészen az 1920-as évekig jelen volt a foltvarrók életében. Eltűnése után mindössze az elmúlt pár évben tért vissza  mind az idősebb mind a fiatalabb foltvarrók körébe.

Mint korábban már említettem, azzal a céllal hozták létre, hogy a hulladékanyagokat, amelyek a varrók rendelkezésére álltak, újrahasznosítani tudják. Tulajdonképpen ma is ezzel a céllal készítenek “őrült quilteket”, hogy az egyéb munkákból megmaradt anyagok ne végezzék a szemetesben. Takarók, párnák, ruhák és egyéb projektek készítésére használják ezt a technikát. A modern “hippi” korszaknak köszönhetően váltak az e technikával készült ruhák nemcsak hogy hordozhatóvá, hanem igazi alkotásokká.

Két típusa van: az első típusban minden egyes darabot – függetlenül az anyagok méretétől és alakjától- összevarrnak. Ennek következtében egy teljesen szabálytalan alakú sablont kapunk, amely valójában egy kirakós játékra emlékeztet bennünket. A másik típus rendezetebb, szervezetebb. Itt a különböző anyagokat négyzetekké varrják össze. Az alkotó határozza meg, hogy milyen méretű és hány darab négyzetre van szüksége a munkájához, majd kivágja őket a különböző anyagokból és összevarrja az egyes négyzeteket elkészítve a végleges formát.

Az “őrült quiltek” nem szabályos foltvarrással készült alkotások. Nem használnak hozzájuk tűzéseket vagy bélést. Eredetileg nem tervezték meg előre sem a formát, sem az anyagokat, ma már – modern változatában- a tervezés legfőbb célja, hogy az elkészült alkotás szabálytalan, különleges külsejű legyen, azaz őrült. A régi szövésű anyagok mellett a modern változatban már jelen vannak a modern anyagok is, mint a festett selymek, a műszálas anyagok és a műselymek. Gyakran csipkével, gyöngyökkel, ékszerekkel, hímzéssel vagy gombokkal díszítik őket.

Kiváló lehetőség arra, hogy az egyébként használhatatlan, szabálytalan formájú anyagdarabokat hasznosítsuk, és ebből a szempontból nagyon gazdaságos is. Praktikusságuk mellett azonban kétségtelenül valódi műalkotásoknak számítanak. Értékük abban rejlik, hogy a múltunk és az örökségünk emlékeztetői.

Ide kattintva  ingyenesen letölthető “őrült quilts” sablonokhoz juthatsz, és elkészítheted a saját alkotásod ezzel a technikával.

Jó munkát!

__________________________________________

Varrási alapismeretek 1.

A szabásminta

Folytatjuk tovább a megkezdett sorozatot, a „Varrjunk a babaszobába”, de most gyerekruha varrásba kezdünk. Mielőtt azonban a tettek mezejére lépnénk, meg kell ismerkednünk a szabásmintával (pattern).

A szabásminta a varrónő vagy szabász számára mankó, amely alapján kivághatja, összeállíthatja és megvarrhatja a megálmodott ruhát. A szabásminta minden lényeges információt magában rejt az elkészítendő ruhadarabunkkal kapcsolatban, de meg kell tanulnunk helyesen olvasni, értelmezni azt.

A szabásminta különböző rajzi és írott elemekből áll, melyek pontos értése elengedhetetlen a varrás során ahhoz, hogy az elkészítendő ruha tökéletesen realizálódjon. A szabásminta papírból készül, bizonyos esetekben, vastagabb kartonból készítik, hogy időt állóbb legyen.

Az interneten számos szabásmintát szerezhetsz akár ingyen, akár megvásárolva, melyeket szabadon felhasználhatsz az otthonodban. Ma már nagyon sok .pdf szabásminta van, amelyeket úgy készítenek el, hogy azonnal letölthesd a gépedre és az otthoni nyomtatóddal ki is nyomtathasd. Különösen nagy előny ez a kezdő varrók számára, akik önállóan nem tudnak még saját szabásmintát készíteni.

Minden varrási projekt előtt alaposan olvasd át és értelmezd a szabásmintát, valamint az elkészítési folyamatot, hogy összképed legyen a munkafolyamatról, mert ezzel nagyon sok apró kellemetlenségtől megkímélheted magad.

A szabásminta rajzi jeleinek az ismerete elkerülhetetlen, hiszen e nélkül nem tudod megfelelő módon elkészíteni a projektedet. Különösen előtérbe kerül ez az ingyenesen letölthető munkák esetében, ahol a magyarázat nem olyan széleskörű, alapos, részletes, mint egy megvásárolt szabásminta esetében.

Ismerkedjünk meg ezekkel, hogy az elkövetkező hetekben gyönyörű, tökéletes ruhácskákat készíthessünk gyermekünknek.

Az első ruha, amit választottam, egy viszonylag könnyen megvarrható kislányruha.

A ruhácska szabásmintája egyetlen méretben ingyen letölthető az internetről, ide kattintva, vagy ha más méretben szeretnéd elkészíteni, akkor ugyanezen a honlapon meg is vásárolható. A megvásárolható szabásminták számos előnnyel bírnak, a legfontosabb, hogy több méretben hozzák a szabásmintát (multi size sewing pattern), részletes, fotókkal illusztrált leírással mutatják be a varrás folyamatát, a nehezebben átlátható részeket magyarázatokkal látják el, tippeket, trükköket árulnak el az anyagokkal, varrási beállításokkal, stb. kapcsolatban.

Különösen kezdő szinten mindenkinek ajánlom, hogy szánjon pénzt a szabásmintára és inkább vásárolja meg. Vannak olyan megvásárolható szabásminták is, melyekhez az eladó élő videóban mutatja be, hogyan kell elkészíteni az adott ruhadarabot.

Az általam kiválasztott ruha szabásmintáját megvásároltam, melyet a szerzői jogvédelem miatt, semmiképpen nem töltök fel a blogomra, csak mint illusztrációt használom itt. Minden kép saját képem, melyek letöltése, és máshol való felhasználása tilos.

A ruhácska egy kis méretű szabásmintája INNEN tölthető le ingyenesen.

Nos, akkor vágjunk bele a szabásmintánk értelmezésébe.

A szabásmintákat úgy készítik el, hogy tartalmazzák azokat a fontos elemeket, vonalakat, jeleket, számokat, amelyek segítenek az alkotónak abban, hogy gyorsan, könnyedén összeállíthassa és elkészíthesse a munkát. Természetesen a szabásminta minden egyes eleme valamilyen fontos információt rejt, melynek figyelmen kívül hagyása, pontatlanná vagy esetleg teljes mértékben sikertelenné teheti a munkát. Természetesen a varrás folyamatának nem minden eleme jelenik meg magán az elkészítendő darab szabásmintáján, de mellette, a leírásban mindenképpen előkerülnek, gondolok itt az anyagokkal kapcsolatos tudnivalókra vagy az anyag megfelelő vágására.

Egy- egy ruhadarab elkészítése több szabásmintát is tartalmaz, gondoljunk csak a ruha felső részére  vagy szoknya részére vagy az ujjára, esetleg nyakrészére. A könnyebb érthetőség érdekében a szabásmintákat számokkal és betűkkel látják el, melyek az egyes elemek összetartozását mutatják. Például: Felső rész eleje 1A, Felső rész eleje 1B. Az egyes részeket kapcsolódási pontokkal látják el, ez lehet háromszög, négyzet, pont, x, melyek egymásra fektetése vagy összeillesztése, megadja az adott elem teljes szabásmintáját. Ennek az oka nagyon egyszerű, otthoni nyomtatókon nem lehet egyszerre az adott méretben kinyomtatni a szabásmintát, ezért az egyes részeket kinyomtatás után össze kell illesztenünk, ragasztanunk, és ezután tudjuk kivágni a megfelelő méretben.

Nézzük meg, milyen fontos információkat rejt a szabásmintánk!

Ehhez a ruhához két szabásmintánk van, az egyik a ruha szabásmintája, a másik a ruha ujjának a szabásmintája.

szabásminta 1

A ruha szabásmintájának az összeragasztása után, nézzük meg, milyen fontos információkat rejt az elkészítéséhez.

szabásminta 3

A szabásminta felső részén látjuk a ruha nevét és a méreteket, amelyekben az adott ruha elkészíthető. Itt jelenik meg az a szám és betű, amely megmutatja nekünk, melyik másik elemmel kell összeillesztenünk, majd összeragasztanunk ezt a részt, megadja az illesztés módját is, ez esetben a pontokat kell összeilleszteni.

A következő adat vágási információ, mely megadja, hogy az adott elemből hány darabot, és hogyan kell livágnunk az anyagból. A FOLD azt jelenti, hogy az anyagunkat azon az oldalon, ahol a fold felirat látható, ketté kell hajtanunk, és a szabásmintát ráhelyezve, úgy kell livágnunk azt, hogy a félbahajtott oldalon nem vágjuk. Így a kivágás után szétnyitva két azonos részt kapunk egyben.

Itt találhatjuk meg a Copyright információkat is, melyek a szerző nevét, honlap címét tartalmazzák.

szabásminta 4

Tovább haladva vágási információkat láthatunk azzal kapcsolatban, hogyan helyezzük a szabásmintánkat az anyagra. Ehhez nagyon fontos ismernünk az anyagunk összetételét, szövésének módját. A “grainline” az anyag szálainak általában a hosszanti futásirányát adja meg, a szabásmintán a nyíl pedig azt, hogyan helyezzük el az anyagon a szálak hosszanti futásirányának megfelelően a szabásmintát.  Ez fontos szerepet játszik az anyag viselkedésében a varrás folyamán, valamint az elkészült ruha tulajdonságaiban.

szabásminta 5

A szabásminta alján varrási információt találhatunk a ruha alja beszegésének a lehetőségeivel. Itt két lehetőséget kínál fel a számunkra, melyek közül választhatunk ( scalloped hem/slingelt beszegés vagy straight hem/ egyenes beszegés). A választott beszegési forma vonalán kell vágnunk a szabásmintát.

Minden varrási munkád előtt tanulmányozd át alaposan a szabásmintát és csak azután vágj bele a varrásba!

A jövő héten mi is ezzel folytatjuk!

___________________________________________________________________

A foltvarrás alapjai VI. – régi és modern technikák 

Kreatív Foltvarrás

Ha úgy érzed, hogy van affinitásod a varrótűkhöz és a cérnákhoz, akkor már bizonyára régen felfedezted, hogy a kézimunka és varrás világában rendelkezésedre álló tehetséged számos alkalommal jó szolgálatot tett neked. Valójában jó néhány ember van a világban, aki rájött arra, hogy a szenvedélye nemcsak egyszerű hobbi, hanem kiváló üzleti lehetőség is. És mint ahogy sokan tartják, mindig van hely újabb és újabb kihívásoknak. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg készen állsz arra, hogy a varrásban és kézimunkában szerzett jártasságodat máshol is próbára tedd és kamatoztasd. Ez a terület pedig a foltvarrás.

Kezdőknek egy kicsit bonyolultabb kézimunka tevékenység lehet, mivel a foltvarrás már bizonyos tapasztalatot és jártasságot igényel a varrógép használatában. Itt a kiváló alkalom, hogy feldobd az unalmas vasárnap délutánokat és a régi filmek nézegetése helyett, elővedd a család porosodó varrógépét, és szabadjára engedve a fantáziádat alkotásba kezdj.

A kreatív foltvarrás egy új irány a foltvarrók világában, elsősorban azért, mert egy magasabb szintre emeli az alkotót azáltal, hogy újabb és újabb kihívások elé állítja őt minden egyes foltvarrással készített darab létrehozásakor. A  legtöbb kreatív foltvarrással készült mű tájakat, virágokat és otthonokat mutat be, mindent – ami közvetve vagy közvetlenül kapcsolódik a mindennapi életünkhöz- visszaad az alkotásokon. Ugyanolyan ez, mint egy keresztszemes hímzés, ahol egy fénykép elevenedik meg egy kézimunka mesterművön, amelyet a képhez hasonlóan egyszerűen csak felakaszthatsz a falra. Tehát ha ki akarsz lépni a skatulyából és próbára akarod tenni a kézügyességed  a varrás más területén is, akkor a  kreatív foltvarrást  neked találták ki.

Ha érdekel, hogy mindent megtanulhass a kreatív foltvarrásról, látogass ezzel foglalkozó blogokat ( mint például az enyém is), keress kezdők számára feltöltött videókat vagy kapcsolódj be különböző foltvarró közösségek mindennapjaiba, tevékenységeibe. Ne szégyelj tanulni a ” nagyoktól”, mert ki tudja, talán egy nap a te nevedet is közöttük említik!

Egy rövid tanfolyam nagyon jó lehetőség az alapok elsajátítására, és annak az útnak a megtalálására, ahol te magad is létrehozhatsz egyedi remekműveket, és nyithatsz egy  online boltot.  Bár ez az irány még gyerekcipőben jár, éppen ezért könnyen találhatsz érdeklődőket és piacot a műveidnek. Ehhez csak az kell, hogy nyitott legyél a világra és felfedezd a világ számodra kínált lehetőségeit.

_______________________________________________________

Kreatív Foltvarrás – régi és modern technikák  1.

Papírra Varrás ( Paper Piecing)

A címet olvasva eszünkbe jutnak az iskolai technika órák, amikor papíron tanultuk meg varrni a különböző öltésformákat, és tulajdonképpen nem is vagyunk nagyon messze ettől a foltvarrásban alkalmazott papírra varrás technikájával.

paper pieced rose

Ha szeretnél megismerkedni a papírra varrás ( paper piecing ) technikával, nézd meg ingyenes videómat, melyben elmondom mi ez, milyen típusai vannak és mire használható.

A videó megtekintéséhez kattints IDE!

Kerestem olyan online honlapokat, ahol ingyenesen tölthetsz le papírra varrással készíthető sablonokat.

A népszerű és világszerte jól ismert tervező és foltvarró Carol Doak számos ingyenesen letölthető projektet nyújt az érdeklődőknek, melyeket az oldaláról tölthetsz le ide kattitnva,  vagy egyéb sablonokat is letölthetsz a témával kapcsolatban teljesen ingyen innen.

Tippeket, trükköket olvashatsz a papírra varrással kapcsolatban különböző foltvarróktól  a világ minden tájáról ide kattintva.

Jó tanulást és szép alkotásokat kívánok Neked!

_________________________________________

A foltvarrás alapjai V. – az anyagok

Hoffmann anyagok

A foltvarrás szerelmesei tisztában vannak azzal, hogy alkotási folyamatuk egyik legfontosabb eleme az anyag kiválasztása. Valljuk be őszintén, az anyag szépsége és minősége tesz egy foltvarrással készült alkotást széppé vagy kevésbé széppé. Ahogy ránézünk és/vagy megérintjük azt, azonnal véleményt formálunk az anyagról, amelyből készült. A kiváló minőségű anyagok arra is képesek, hogy kisebb hibákat elrejtsenek, míg ha az anyag nem elég vonzó, képes távol tartani az embereket attól, hogy megcsodálják az elkészült remekművet. Mindez pedig azt bizonyítja, hogy elengedhetetlen a minőségi anyagok használata a foltvarró projektek számára.

A foltvarrók többsége szívéhez közelebb érez egyes gyártókat, esküszik rájuk, és hűséges kliensként használja kedvenc cége anyagait, amivel természetesen a cégek is tisztában vannak, így legfőbb céljuk, hogy minél nagyobb csoportot nyerjenek meg maguknak a foltvarrók népes táborából.

Egyik a foltvarrók által nagyon kedvelt cég a “Hoffman California-International Fabrics”, mely 1924 óta biztosítja a foltvarrók szerelmeseinek a legjobb anyagokat, melynek köszönhetően mára népes tábort szerzett a cég híveiként. Bármilyen anyagokat értékesítő oldalra is tévedsz az interneten a Hoffman- anyagok mindenhol az élen vannak. Különösen kedveltek a kiváló minőségű mintás pamutszövetjeik, de készítenek kézzel festett anyagokat is. Ennek megfelelően minden évben két új anyagot mutat be a cég, melyeket egyszerűen csak “colorful prints and luscious Balis”- nak nevez. A cég az anyagait ” inspirálók”- nak nevezi, ami ráadásul nem is csak marketing fogás. Vess egy pillantást a Hoffmann- szövetek szín- és mintagazdagságára és azonnal megérted, miért vonzzák mágnesként a foltvarrókat ezek az első osztályú anyagok, szövetek! A foltvarrók hamar megértik, hogy a Hoffmann- anyagokat nem lehet figyelmen kívül hagyni, amelyért persze maga a cég is sokat tesz támogató akcióival. Gondoljunk csak az 1987- ben elindított Hoffmann- versenyre: Hoffmann Challenge-re.

A Hoffmann cég minden évben választ egyet a még nem forgalmazott anyagai közül, amelyet kiemel a versenyben. Foltvarrók, tervezők, babakészítők versenyeznek azért, hogy létrehozzanak egy eredeti alkotást az adott anyagból. A győztes művek egy utazó show ( vándorkiállítás) keretén belül kerülnek bemutatásra gallériákban, múzeumokban, foltvarró boltokban. A Hoffmann- verseny első évében 95 foltvarró mérte össze tudását. Attól kezdve évente kb. 700 jelentkező vesz részt a versenyben. Az utazó kiállítás annyira népszerű, hogy 12 gyűjtemény járja be az Egyesült Államokat, sőt van néhány célállomás Kanadában is.  A 2015 Hoffman Challenge anyaga Mandalay gyűjtemény egyike (Fabric: M7405 381G-Pomegranate-Gold) . A pályázat beküldési határideje 2015. július 17.  További információkat a lehetséges munkák típusairól, a verseny szabályairól ide kattintva tudhatsz meg.

A cég más módon is támogatja hűséges foltvarróit. A híres tervezővel, McKenna Ryan– nel együttműködve sablonokat készítenek a Hoffmann-anyagok alapján. A népszerű tervező szereti használni a batikolt Hoffmann- anyagokat applikációs munkáiban, mert nagyon jó minőségűek és ezáltal hosszú életet adnak a munkának. Több más népszerű tervezőhöz hasonlóan imádja a Hoffmann- szövetek gazdag színvilágát és az anyagok kiváló összetevőit. Bizonyítja ezt, hogy ezekkel az anyagokkal szemet kápráztató alkotások születnek meg a kezei között.

A cég sikerének a titka a családi üzleti tevékenységben rejlik. Három nemzedék vesz részt a cég működésében nap mint nap. Az alapító két fia, Philip és Walter az 50-es években csatlakozott a céghez, és becsempészték a tengerparti életérzést ( a szörfözés szerete) az anyagok világába ötvözve szenvedélyüket egy nem mindennapi anyagyomtatási technikával. A Hoffmann- testvérek minden kétséget kizáróan nagy szerepet vállaltak abban, hogy a foltvarrók szívét meghódítsák és világszerte elnyerjék a tiszteletüket és hűségüket.

Honlapjukon számos ingyenesen letölthető sablonra is találhatsz, melyek a csodálatos Hoffmann- anyagokra tervezettek. Látogasd meg az oldalt ide kattintva, és válogass az ingyenes projektek között, melyek között mindenféle technikára, szintre találsz letölthető sablont.

______________________________________

A foltvarrás alapjai IV. – foltvarró vonalzók

Ahogy a festőnek az ecset, a költőnek a szó, a foltvarrónak a vonalzó az egyik legfontosabb kelléke. Ha belépünk egy foltvarró műhelybe szemünk megakad az anyagok és egyéb eszközök mennyiségén. Természetesen köztük a vonalzókon is. A vonalzó elengedhetetlen eszköz a mérés, a vágás folyamatában.

vonalzók 1 vonalzók 7

A foltvarró vonalzók különböző méretben, formában vásárolhatók meg, számuk a művészek fantáziájának gazdagodásával napról napra nő. Vannak téglalap-, négyzet-, kör-, ívelt-, háromszög alakú vonalzók és egyéb formák, melyek elősegítik a különleges alakzatok vágását. Bármilyen alakzatúak is, a foltvarró vonalzók többsége 1/8″ beosztású, átlátszó akril anyagból készül, bár találhatunk fémből és fából készülteket is.  “Self- healing” vonalzók, ami azt jelenti, hogy a körkés nem töri el, nem hagy rajtuk nyomot. Jelzésük lehet matt, mely a sötétebb anyagokon jobban látható, vagy színesebb, fényesebb, mely a világos anyagok használatánál előny. Vásárolhatunk foltvarró vonalzót sárga, fehér, neon zöld, rózsaszín, piros és fekete jelzésekkel.  (Vannak olyanok is, amelyek két oldala eltérő színű jelzésekkel van ellátva, hogy bármilyen anyag esetében jól látható legyen)

Tipp: törekedj olyan jelzésű vonalzót vásárolni, amelyen jól látod a számokat, jelöléseket, mert ez megkönnyíti a munkádat.

A foltvarró vonalzók nemcsak egyszerű vonalzók, amelyeket mérésre használunk, hanem a vágási folyamat ” vezetői” is, ez pedig azt jelenti, hogy élük merev, mely jól illeszkedik a körkés vágási útvonalához.

A mérési egység 1/16″, 1/8 ” vagy 1/4″ lehet, de a legáltalánosabb az 1/8 ” vagy 1/4″ beosztású. Vannak inches és centiméteres mértékegységű foltvarró vonalzók is, de a legjobbak – kétségkívül- azok, melyeken mindkét mértékegységben mérhetünk.

vonalzók 5

A legtöbb foltvarró vonalzó szögméreteket is jelez: 30, 45 és 60 fokban ( különösen fontos ez a háromszögek vágása esetében).

vonalzók 4

A leggyakrabban vásárolt foltvarró vonalzó a 6″ x 24″ vagy 6,5″ x 24″ vonalzó, mely lehetővé teszi a 45″ szélességű félbehajtott anyag teljes hosszában történő vágását. Természetesen választhatunk kisebb, könnyebben használható, forgatható vonalzókat is. A vonalzó mérete, formája mindig az adott munkánkhoz igazódik.

vonalzók 2

Tipp: mindenképpen szeretném kiemelni a “binding tool”-t, mely kiváló eszköz a szegőpánt mérésekor, vágásakor ( quilting sandwich). Ha többet szeretnél tudni erről, nézd meg az erről készült élő videómat.

 

Vannak olyan foltvarró vonalzók, melyek fogóval eláttottak vagy felszerelhetők, melyek biztosítják, hogy a vágás során a vonalzó ne mozdulhasson el, és pontos legyen a vágásunk.

Vannak speciális kialakítású vonalzók, gondolhatunk a “fésűkagyló” vagy hullámos élű vonalzókra, vagy a “Roll-up” vonalzókra, melyek különösen utazáshoz kiválók és a flexibilis vonalzókra, melyek nagyon hasznosak ívek vágásakor.

vonalzók 6 vonalzók 8 wave-edge-ruler-medium-partial

 

Természetesen a kezed ügyesedésével, foltvarró ismereteid gazdagodásával, foltvarró eszközeid száma is gyarapodik. Használj minél több eszközt munkáidhoz – pénztárcádhoz mérten –  a szebb, tökéletesebb eredmény eléréséhez.

____________________________________________________
A foltvarrás alapjai III. – a hagyományos színkerék

A színeknek nagyon fontos szerepük van az életünkben. Nehezen tudjuk elképzelni, milyen lenne, ha mindent egy színben látnánk, de azt biztosan állíthatjuk, hogy sokkal szürkébb, silányabb lenne az életünk. A színek mindenhol körbevesznek bennünket, a természet színeivel vonzza magára a tekintetünket, gondoljunk csak néhány természeti jelenségre, az ég színváltozásai vihar idején vagy a szivárvány színei, amelyek ma már metaforaként is gyakran szerepelnek a mindennapjainkban. A színek természetesen a nyelvünkben is fellelhetők, és bizonyítják, hogy a meglétük megváltoztatja az ember életét, gazdagabbá, érdekesebbé teszi. A színek már beszélnek számunkra, dolgokat, jelenségeket hívnak elő bennünk, nem ugyanolyan érzelem önt el bennünket a piros vagy a kék szín hallatán. Ezt használják fel a művészetek is, ahol alapvető eszköz a szín vagy színkerék. Ugyanaz a dolog vagy jelenség nem ugyanazt jelenti különböző színekben, színárnyalatokban. Más érzelmeket, gondolatokat kelt a nézőben, olvasóban, persze ez is a művész célja. Gondoljunk csak egy piciny virágra, melynek sárgás színei melegséget, nyugalmat közvetítenek számunkra, míg ugyanez a virág vörös tónusban erősebb, élénkebb érzelmeket hív elő bennünk.

 

 

tavasz

 

A színeknek kiemelkedő szerep jut a foltvarrásban is. Minden foltvarró félelme, különösen kezdőként, hogy számos nehézség árán, hosszú időn keresztül elkészít egy munkát, amely mégsem lesz szemet kápráztató. Ilyenkor a hiba a színek összhatásában rejlik, a nem megfelelő módon összeválogatott színek elvesznek a művészi alkotás értékéből. Az egyetlen megoldás arra, hogy elkerüljük ezt a szituációt az alapos tervezés. Bármilyen alkotás készítésekor, legyen az lakásdísz vagy használati tárgy, elengedhetetlen a színkerék ismerete és aktív használata. Mint iránytű szolgál a foltvarró számára, ahhoz, hogy megtalálja a munkájához a legmegfelelőbb színeket, színharmóniát, amely minden bizonnyal szemet gyönyörködtetővé és páratlanná teszi az alkotását.

colorwheel

Tanuljunk egy kicsit a színkerékről! Kétféle színkerék létezik az Ives és a hagyományos.  Az Ives színkerék a bíborvöröst, a türkiszt és a sárgát használja alapul, mert ezek az igazi színek, és melyek keveréséből számos újabb és újabb színt alkothatunk. A hagyományos színkerék elsődleges, másodlagos és harmadlagos színekről beszél. Itt egyszerűen csak kiválasztod az elsődleges színedet a színkeréken és a vele szomszédságban lévő színárnyalatok kiválasztását megmutatja neked maga a színkerék. Fedezzük fel a három alapszínt ( piros, kék és sárga), valamint az alszínek között elhelyezkedő színárnyalataikat (lila, narancssárga, zöld) is! Figyeljük meg, hogy az alapszínek, mint elsődleges színek, és azok színárnyalatai mint másodlagos színek mellett találhatunk még harmadlagos színeket is, mint a kékes zöld vagy a pirosas narancs

A színkerekek segítenek bennünket abban, hogy munkánkhoz megtaláljuk azokat a színeket, melyek harmonizálnak egymással, s melyek nagyon szép összhatást keltenek a készítőben és a nézelődőben is egyaránt.  Az alkotó dolga kiválasztani az elsődleges színt  a színkeréken és a vele harmonizáló színárnyalatok kiválasztását megmutatja neki maga a színkerék. A színkerék segít felfedezni az anyagok világában össze nem illő színárnyalatokat is, amellyel lehetővé válik, hogy ne hibázzunk az anyagaink színeinek kiválasztásakor. Sőt azt is megmutatja számunkra, milyen mennyiségben használjuk az egyes színeket, mert nem ugyanazt a hatást adják, ha például az egyik színt nagyobb intenzitással használom a másiknál, vagy a másikat az egyiknél. A színek intenzitása más- más érzelmeket sugall és hív elő, ezért lehet, hogy egyes alkotóknál más intenzitásban jelennek meg ugyanazok a színek, mint kortársa alkotásában, mert ez közelebb áll az ő lelkivilágához, érzelmeihez. A mű színvilága kétségtelenül az alkotó sajátja.

Soha ne kezdj bele a projektedbe a színek alapos megtervezése nélkül! Helyezd el a munkád abban a környezetben, ahol használni fogod, vagy válaszd ahhoz az emberhez, akinek szánod. Keresd meg a munkád alapszínét, majd a vele harmonizáló kiegészítő színeket! A legjobb, ha kicsiben előre elkészíted a munkád, hogy lásd, összhangban vannak- e a kiválasztott színek. Vigyázz arra, hogy a túl sok eltérő szín keverése egyetlen munkán belül zavaró hatást is kelthet a nézőben.

Minden foltvarró célja, hogy munkája színvilága harmonikus legyen. A feltűnő színek nemcsak magukra vonzzák a tekinteteket, de kiemelik az alkotás alapszínét is. A megfelelő színválasztás teszi széppé az alkotásod, míg ellenkező esetben levon annak értékéből.

tavaszi bevásárló szatyor 2

Ne félj a már kiválasztott színeken változtatni, ha úgy érzed, hogy a színválasztás nem adja azt a hatást, amit el szeretnél érni az alkotásoddal! Légy kritikus magaddal, és vizsgáld meg több szempontból is a színválasztásod, hogy a végső megjelenés tökéletes lehessen! A lényeg, hogy ne félj kísérletezni, hiszen minél több változatot kipróbálsz, annál biztosabb lehetsz benne, hogy rátalálsz az igazira. Tartsd szem előtt mindig a színek és azok intenzitásának kiválasztásakor a fő célodat, gondolj mindig arra, mit akarsz elérni a munkáddal!

_______________________________________

Foltvarrási technikák 1.

Az applikálás

Az applikálás az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb foltvarrási technika a kortárs foltvarrók körében is. Gyönyörű projekteket készíthetünk applikálással, és nagy előnye, hogy már egyszerű formákkal is élénkké, színessé, értékessé varázsolhatjuk a munkánkat.

Az applikálás egy anyagrétegnek a másik anyagra való rávarrását jelenti. A szó francia eredetű, az “appliquer” francia igéből származik, ami annyit jelent, hogy “rátenni”. Bár a szó francia eredetű, magát a technikát számos kultúrában megtalálhatjuk évszázadokra visszamenően. Sokoldalú technika, amely egyedi és szép alkotások elkészítését teszi lehetővé.

Noahs Ark blanket 1

Az applikálásnak számos formája ismert, gondoljunk csak az ólomüveg applikálási technikára, a gépi applikálásra, a fordított applikálási technikára vagy fordított rátétre, az anyagra vasalható papír segítségével készült applikálásra vagy “freezer paper” technikára és az ún. “needle-turn” applikálásra.

Az applikálás technikájának elsajátítása a megfelelő design kiválasztásával kezdődik. A kicsi, sok részletet tartalmazó sablonok, minták nem a legalkalmasabbak azoknak, akik éppen tanulják az applikálást. Az első applikálásodkor használj egyszerű mintát, például egy kört, egy szívet, egy virágot vagy egy egyszerű emberi alakot. Ha nem tudsz szabadkézzel jól rajzolni, akkor használj anyagra vasalható papírt ( freezer paper), amellyel könnyedén felviheted az anyagra a mintádat. Ha nincs kéznél vasalható papír, akkor a sima áttlátszó papír is megteszi, amelyre felmásolod a kívánt mintát, majd kivágod, és a kivágott formát rárajzolod a kiválasztott anyagodra.

Vigyázz, hogy az anyagra másolásnál ne használj erős filctollat vagy golyóstollat, mert átüthet az anyag színére is, főleg ha az anyagod vékony és világos. Vásárolj a foltvarrók számára készített jelölő ceruzát, amely mosással könnyen eltűntethető az anyagból vagy , ha ilyened nincs, akkor vékony, világos anyagok esetében a kivágott mintát gombostű segítségével tűzd az anyagodhoz és ily módon vágd körbe. Mivel itt nem egymás mellé helyezve varrod össze a két anyagot, mint a hagyományos foltvarró technikáknál, figyelned kell arra, hogy az anyag szélét hogyan tudod úgy eldolgozni, hogy ne bomoljon ki vagy ne gyűrödjön össze. Erre két lehetőséged van, attól függően, hogy kézzel vagy géppel akarod felvinni a kivágott mintádat a kiválasztott anyagra. Kézi varrás esetén el kell döntened, hogy a varrást el akarod rejteni vagy díszítő elemként szeretnéd alkalmazni a mintádon. Ha el akarod rejteni, akkor használj rejtett öltéseket, de ha díszítő elemként szeretnéd használni a varrást, akkor bármilyen himzőöltést használhatsz, talán a legkedveltebb a pelenkaöltés. Ha olyan színű cérnát használsz, mint amilyen az anyag, akkor a pelenkaöltésed is nagyon diszkrét marad. Szép díszítőelemként fog szolgálni a varrás a mintádon és az anyagon.

Tipp: a kivágott mintád hátára az applikálás előtt vasalj rá egy termo vagy közbélés anyagot ( betex), amely könnyebbé teszi számodra a felvarrást és megakadályozza, hogy az anyag széle kibomoljon vagy elcsússzon.

Gépi varrás esetén általában a cikk-cakk öltést használjuk, amelyet a géped cikk- cakk programjának a megfelelő beállításaival szépen kivitelezhetsz. Ha a mintád anyagra felvivéséhez vasalható papírt használtál, akkor a rátét felvarrása után távolítsd el óvatosan a papírt úgy, hogy a varrás és az anyag sehol se sérüljön meg.

Most már látod, hogy az applikálás nem egy lehetetlen küldetés. Minél több applikációt készítesz, annál ügyesebben, gyorsabban és szebben leszel képes felvinni a mintádat az anyagra, és a technika tökéletes elsajátításával bonyolultabb, több részletből álló minták elkészítésére is vállalkozhatsz.

Gyakorolj, hogy a világ minden csodája rákerülhessen a munkáidra!

Az applikálásról készítettem egy élő oktató videót is, amelyet ide kattintva megtekinthetsz.

Legújabb babaszettem, mely kézi applikálással készül, bagoly motívumokat tartalmaz.

bagoly-szett 1 bagoly-szett 2 bagoly-szett 3

Bagoly-sablon 2 -t ingyenesen ide kattintva tölthetsz le.

Ha szeretnél velem együtt készíteni egy virág- applikációval készült párnát, akkor kattints ide.

Itt találhatsz néhány honlapot, ahonnan ingyen tölthetsz le sablonokat applikáláshoz:

free applique patterns

free applique patterns2

free applique 4

 

________________________________________________

A foltvarrás alapjai II.

A foltvarrás művészetének, mint minden más művészetnek megvannak a saját normái, jellegzetességei. Ezeket nevezzük a foltvarrás alapjainak, amelyet mindenkinek, aki foltvarrással szeretne foglalkozni- legyen csak hobbiból vagy üzleti céllal- meg kell ismernie és el kell sajátítania.

Nézzünk meg néhány jellegzetességet:

1. A “quilt”- tek ( foltvarrással készült tűzött takarók) típusai és méretei:

Baby ( babák számára készült) quilt,  melynek átlagos mérete 36″ x  54″ ( “= inch = 2.54 cm), azaz  91.5 x 137 cm

süss fel nap takaró 8

 

Lap/Throw quilt ( kisméretű takaró) , mely általában  54″ x  72″ , azaz  137 x 183 cm

 

Twin quilt , átlagosan  68″ x 86″ , azaz  173 x  218.5 cm  méretű

 

Double quilt, mely általában  86″x  86″ , azaz  218.5 x  218.5 cm

 

Queen quilt átlagosan 96″ x 98″, azaz 244 x  249 cm méretű

 

King quilt mérete általában  95″ x 105″ , azaz  241 x  267 cm

 

2: Nézzünk még meg néhány fontosabb mértékegység átváltást ( inch, yard – centiméter/méter):

 

1/8 ” = 3mm

 

1/4 ” = 6 mm

 

1/2 ” = 1,3 cm

 

3/4 ” = 1,9 cm

 

7/8 ” = 2,2 cm

 

1 ” = 2,54 cm

 

2″ = 5, 1 cm

 

3″ = 7,6 cm

 

4″ = 10,2 cm

 

5″ = 12,7 cm

 

6″ = 15,2 cm

 

7″ = 17,8 cm

 

8″ = 20,3 cm

 

9″ = 22,9 cm

 

10″ = 25,4 cm

 

11″ = 27,9 cm

 

12″ = 30,5 cm

 

1/8 yd = 0,11 m

 

1/4 yd = 0,23 m

 

1/3 yd = 0.3 m

 

1/2 yd = 0,46 m

 

3/4 yd = 0,69 m

 

1 yd = 0,91 m

 

__________________________________________

A foltvarrás alapjai: az 1/4 ” -es varrásszélesség

Aki foltvarrásba kezd elengedhetetlen, hogy tisztában legyen az 1/4 “-es varrásszélesség fogalmával. Ennek elsajátítása foltvarrási tanulmányaink első lépései között van. Segít abban, hogy tökéletesen tudjuk az egyes darabokat összevarrni, és abban is, hogy minél kevesebb anyag vesszen kárba. Ennek köszönhető, hogy az egyes blockjaid tökéletesen fognak illeszkedni egymáshoz, mely munkád tökéletességéről fog árulkodni. Ellenkező esetben a különböző blockok elcsúsznak, nem lesznek egyenletesek, melyek rontják a munkád összképét, nem beszélve a sok idegességtől, amelyet a pontatlanság okoz a számodra.

A kérdés az, hogyan érhetem el, hogy a munkám során végig 1/4 “-es varrásszélességben varrjak. Ma már számos eszköz segít bennünket ebben.

Legegyszerűbb módja, ha a varrógépünk számára 1/4″ varrásszélességű talpat veszünk. Mit is jelent ez? A talp széle pontosan 1/4″ távolságban van a varrógép tűjétől. Ezáltal biztosítja, hogy pontosan ebben a varrásszélességben varrj. Vannak olyan változatai is, melyeknek vezetőjük is van, amely segít abban, hogy ne térj el ettől a varrásszélességtől. ( A vezető az anyag széle mentén halad a varrás során.)

Ha nincs lehetőségünk ilyen talpat vásárolni, akkor magunk is beállíthatjuk az 1/4″-es varrásszélességet a varrógépünkön. Ebben segítségünkre lehet bármilyen anyag, amelynek háta ragad, de nem erős mértékben, hogy a munkánk befejezése után könnyen levehető legyen: pl. post-it vagy masking tape.

Mi a beállítás módja?

A foltvarráshoz használt inches vonalzód helyezd a talp alá úgy, hogy a széle és a tű között 1/4” legyen a távolság. Óvatosan engedd le a talpat, hogy a vonalzód ne mozdulhasson el, majd ragassz post it vagy masking tape darabkát a vonalzód széléhez. Emeld fel a talpat és vedd ki a vonalzót. Minden varrás előtt anyag darabokkal csinálj tesztet, hogy az 1/4 “-es varrásszélesség valóban 1/4 “. Egyetlen hátránya ennek a módszernek, hogy ha változtatnod kell az alsó szálad cérnáját, vagy elfogy és cserélned kell, akkor mindig újra be kell állítanod az 1/4″-es varrásszélességet próbával tesztelve.

Hogyan végezzünk próba tesztet?

– Vágj három 1 1/2″  szélességű  anyagcsíkot 4″ hosszúságban.

– Varrj össze kettőt a 4″ hosszúság mentén.

–  Majd varrd a harmadik darabot az első kettőhöz szintén a 4″  hosszúság mentén.

– Vasald meg az anyagokat úgy, hogy a varrásszélességet a sötétebb anyag felé hajtod.

– Mérd meg a kapott anyagdarabot, melynek 3 1/2 ” szélességűnek és 4″ hosszúságúnak kell lennie pontosan. A két szélső anyag szélessége 1 1/4″, míg a középső anyagé 1″ szélességű kell hogy legyen. ha ezt az értéket kapod, akkor az 1/4 ” varrásszélességed pontos. Amennyiben az egyes darabok szélesebbek ennél a méretnél, akkor a varrásszélességed kisebb 1/4 “- nél, ellenkező esetben pedig nagyobb. Ebben az esetben végezd el a mérést és a beállítást, jelölést újra.

Ne felejtsd el. minden foltvarrás munkád előtt készíts 1/4”-es varrásszélességű próbatesztet az anyagodhoz igazítva, hogy hosszú órák idegességétől szabadítsd meg magad, amiért a pontatlan varrásszélesség miatt az anyagdarabjaid nem illeszkednek pontosan, tökéletesen!

__________________________________________________________

Melyek a legjobb anyagok a foltvarrás projektedhez?

anyagok

A foltvarró művének a lelke az anyag. Egy- egy projekt kivitelezéséhez többféle anyag szükséges. Ma már széles választékban szerezhetsz anyagot különböző méretben, színben és mintával. A legjobb anyag kiválasztását a szakértők már művészetnek tartják. Mindez pedig azt jelenti a kezdő foltvarrók számára, hogy elengedhetetlen a tapasztalt foltvarrók normáinak követése, elsajátítása.

Mégis arra vállalkozom itt és most, hogy segítséget nyújtok ahhoz, hogyan választhatjuk ki a projektünk számára a legjobb anyagot.

Az első és legfontosabb trükk azt megtalálni, honnan szerezhetünk kiváló minőségű anyagokat jó áron. A színárnyalatok megfelelő ismerete lehetővé teszi az alkotó számára, hogy összehasonlítsa az árnyalatokat és azt válassza ki közülük, amely a legjobban illik a projekthez. Válaszd ki a projekted alapszínét ( sárga, kék, piros lesz a domináns szín) és tanulmányozd az alapszíned árnyalatait törekedve megtalálni azt a 2-3 színárnyalatot, amelyek a legszebb összhatást nyújtják.

family tree3

A megfelelő színárnyalatok kiválasztása után és még az anyag megvétele előtt el kell döntened, milyen szövésű anyagot képzelsz el a projekted számára. Ez is a te választásod, de kezdőként mindenképpen a pamutszövet anyag mellett tedd le a voksod, és abból is az első osztályúakat válaszd. Bár a minőségnek megvan az ára, a projekted készítése során többször is meg fogsz győződni arról, hogy megéri áldozni a minőségre.

Az anyag milyensége természetesen attól is függ, hogy mire szeretnéd használni az elkészült művet. Mindennapos kellékek esetében törekedj tartós, hosszú életű anyagokat választani, mert a gyakori mosás, használat könnyen károsíthatja a gyengébb szövésű anyagokat. Ha a gyermekedned készítesz paplant vagy párnát, vagy játszószőnyeget, mindenképpen válaszd a pamutszövetet, és így éveken keresztül gyermeked szobájának a dísze maradhat a munkád. Egyetlen dolgot tarts szem előtt az anyag kiválasztása során, bármit is választasz, az a te döntésed, de neked kell együtt dolgoznod a választott anyaggal.

állatkerti kirándulás 1 állatkerti kirándulás 5

Következő bejegyzésemben az előre feldarabolt, és a foltvarrók körében egyre inkább kedvelt “charm pack”-ekről fogok beszélni. Amennyiben szeretnéd tudni, mik ezek, és hogyan használhatod fel őket a projektjeid számára, látogass vissza a blogomra rendszeresen, és hagyj kommentet!

_____________________________________________________

Mi legyen az első foltvarrással készült alkotásom?

foltvarro2

Meghoztad a döntést? Csatlakozol te is a foltvarrók egyre népesedő táborához? Akkor elárulok neked egy titkot: a foltvarrás az elmúlt pár évben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, napról napra emberek tucatjai lépnek be a foltvarrás művészetének csodás világába. Ezt mutatják a napi rendszerességgel elkészülő alkotások és az azokat hirdető blogok, honlapok is. Ráadásul, minél többen vetik bele magukat ebbe a világba, annál több segítséget kaphatnak az újonnan belépők. Gondoljunk csak arra a millió sablonra, amely az interneten könnyedén fellelhető és letölthető. A foltvarrás minták száma rohamosan emelkedik. Akár hiszed, akár nem, szó szerint több ezer minta közül lehet választani, amelyek közül biztosan találsz egyet, amelyik megfelel a terveidnek. Persze a bőségnek hátránya is van, nehezen tudunk választani a sok észbontó minta közül, nehezen tudjuk megtalálni azt az egyet, amelyben a legjobban kibontakozhatunk.

Nos, ne ijedj meg a milliónyi sablon láttán, vegyél egy mély lélegzetet, és ne feledd, hogy a foltvarrás művészet, amelynek célja mások gyönyörködtetése, és önmagad kifejezése, megvalósítása! Hidd, hogy az alkotás élvezetes lesz számodra! Ehhez azonban az szükséges, hogy fordíts elegendő időt a sablon kiválasztására, keresd meg azt, amellyel a legtöbbet tudod kihozni magadból, amelyikhez vonzódsz, és az alkotási folyamat minden szakaszában legyél motivált, ne hátrálj meg a nehézségek láttán! A művész értéke a munkája. Ha bizonytalan vagy, keress segítséget, kérj tanácsot tapasztalt foltvarró művészektől, hogy sikerrel teljesíthesd a magad által kiszabott követelményt, és elkészíthesd az első alkotásod.

A sablon felkutatása és kiválasztása mutatja meg számodra a szükséges anyagokat, színeket. Nem mindegy, milyen céllal készíted a műved, ajándékként vagy értékesítésre, kinek készíted, más anyagot és színvilágot követel meg egy gyermekek számára készült takaró vagy egy asztali futó. Bármit is készítesz azonban, elsődleges célod, hogy maradandót alkoss, de nemcsak mint egy vitrinbe zárt kiállítási darab, hanem mint egy mindennapos használati tárgy, ezt pedig a sablon kiválasztásakor figyelembe kell venned.

Melyek tehát a sablon kiválasztásának szempontjai:

– Milyen nehézségi fokon vagy: kezdő, középhaladó, haladó?

– Milyen terméket akarsz készíteni: ágytakaró, falikép, asztali futó, párna. stb?

– Mi a célod az alkotásoddal: ajándék lesz vagy a saját gyűjteményedet gyarapítod vele, esetleg kiállításra készíted?

Bármilyen alkotást is készítesz, a legfontosabb, hogy megtaláld a megfelelő sablont, amelyből valóban egy lélegzetelállító művet készítesz. A munka jellege meghatározza a felhasználandó anyagot, a mű szín- és formavilágát. Például ha esküvői ajándékot készítesz, nem használhatsz komor, sötét színeket, csak vidám, boldogságot idéző színvilággal és a két ember szerelmét jelképező szimbólumokkal érheted el azt a hatást, amit a legelején elterveztél. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a sablon kiválasztása nagyon fontos lépés a sikered érdekében. Hogy könnyebb legyen a választás, mindig tartsd szem előtt azt, hogy mit szeretnél elérni, lásd magad előtt a kész művet, mert csak így találhatod meg a tökéletes külalakot, eszközöket a tökéletes művedhez.

( Töltsd le bagoly-sablonunkat  a Leírások és ingyenes sablonok oldalunkról és használd fel a saját munkádban!)

Emlékezz a siker egyetlen akadálya az elbukástól való félelem!

___________________________________________________________________

 

Csináljunk egy felmérést a környezetünkben és tegyük fel a kérdést: ” Mi a foltvarrás?”. Meglepő eredményeket fogunk kapni.

1. A ruhán a lyuk eltűntetése egy folt segítségével

2. Egy új varrásmód

3. Fogalmam sincs, még életemben nem hallottam

Én körülbelül ezeket a válaszokat kaptam.

Első kapcsolatom a foltvarrással kb. 20 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor az egyik barátnőm belevágott, az akkor még Magyarországon szárnyait bontogató kreatív hobbi tevékenységbe. Igen, hobbit írtam, mert akkor a foltvarrók még nem üzleti céllal készítették alkotásaikat. Inkább kihívás volt számukra, valami olyan, amelyben megmutathatták tehetségüket, fantáziájukat és türelmüket.

Imádtam nézni a barátnőm alkotásait, és bár még nagyon messze éreztem magamtól, én is szerettem volna szép patchwork alkotásokat készíteni. Hosszú évek teltek el, mire a vágyamból elhatározás és tett lett. De az elhatározást gyorsan követte a tett, mindössze annyiból állt, hogy megvettem a varrógépemet, amivel azóta is mindennapi kapcsolatban vagyok

Egy kis foltvarró történelem

quilter's-club

A varrás eredete hosszú századokra nyúlik vissza, csakúgy mint a részét képező foltvarrás mestersége is. Gondoljunk csak a kínaiak által már több száz éve használt szteppelt béléssel ellátott ruhákra. A keresztesek úgy gondolták, hogy az arabok által kínált foltvarrással készült ingek jó védelmet nyújtanak. Általuk került be a foltvarrás az európai emberek köztudatába, melyet elsősorban ágytakarók készítésénél alkalmaztak.

A foltvarrást az a szükséglet hívta életre, hogy megfelelő forrás hiányában az emberek arra kényszerültek, hogy újrahasznosítsák a már használt ruháikat, amelyek, ahelyett, hogy a kukában végezték volna, feldarabolva és újra összevarrva kíváló lehetőséget adtak paplanok, párnák és konyhai kiegészítők készítésére. Eleinte ezek az újrahasznosított dolgok inkább hasznosak voltak, mint szépek, de a technika egyre jobb elsajátítása után már értékesebb és szebb anyagokhoz is hozzámertek nyúlni a foltvarrók, és már nemcsak praktikus, de szép használati tárgyakat is készítettek belőlük. Következő lépésként megjelentek a díszítő elemek is, a rátétek, és megszületett hivatalosan is a patchwork takaró.

Ebben az időben a foltvarrást minden fontosabb eseménnyel kapcsolatba hozták. Egyedi terveket készítettek speciális alkalmakra. Gondoljunk például a „ Double Wedding Ring design” –ra, amelyet szívesen ajándékozunk még ma is házassági vagy házassági évforduló alkalmából. A megjelenése két egymásba kapcsolódó gyűrűt idéz, amelyek különböző színű és formájú anyagokból, foltokból vannak összevarrva. Mivel ez egy nagyon időigényes project volt, egyszerre több foltvarró is részt vett egy- egy ilyen alkotás elkészítésében.

A hagyományosan készült patchwork paplanok anyagdarabok, foltok összevarrásával készülnek, de nem minden maradék alkalmas erre a célra. A lazaszövésű muszlin gyenge, míg a nagyon sűrű szövésű anyagok nem elég rugalmasak, nehéz varrni őket. A foltvarráshoz leginkább a pamut a legjobb anyag, különösen a még kezdő, tapasztalatlan foltvarrók számára. Tudásunk növekedésével és kezünk ügyesedésével már beépíthetjük projektünkbe a selymet, a gyapjút is.

Az alkotás színösszeállítása alkotója fantáziáját mutatja. De meg kell jegyeznünk, hogy a foltvarrók alapos előtervezés után vágnak csak bele projektük elkészítésébe. A színek megfelelő összeválasztása még szebbé teheti munkánkat , míg ellenkező esetben a színek nem megfelelő használata sokat vonhat le a munkánk értékéből. A legjobb, ha mindig készítünk egy kicsi modellt, amely tökéletesen megmutatja számunkra a színek összhatását. A színeket általában árnyalatokba rendezzük, a világostól a sötétig, melynek használata segít megtalálni a megfelelő színharmóniát a munkánk számára.

Ma már nem igaz az, hogy minden anyagot elő kell mosnunk. Ha jó minőségű, elsőosztályú anyagot vásárolunk, nem szükséges az előmosás. Másodosztályú anyagok esetében általában elkerülhetetlen a frissen vásárolt anyagok előmosása enyhe mosószeres meleg vízben, mellyel megtudhatjuk, hogy anyagunk szín- és formatartó-e. Köznyelven azt is mondhatjuk, hogy be kell avatnunk az anyagunkat. A vasalásnál ügyeljünk arra, hogy foltvarráskor száraz vasalót használjunk, és ha nagyon szükséges, akkor nedves ruha segítségével tüntessük el a gyűrödéseket.

Dióhéjban ennyit a foltvarrás eredetéről és mivoltjáról. Ha te is szeretnél belevágni ebbe a hobbiba, szívesen készítenél ágytakarót, párnát, faliképet vagy konyhai kiegészítőket, térj vissza rendszeresen az oldalamra és látogasd Youtube csatornám, ahol élő videókon keresztül ismerkedhetsz meg a foltvarrás alapjaival, trükkjeivel, újdonságaival.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?