Leírások és ingyenes sablonok

Az erről az oldalról letölthető sablonok a Judit Balint’s Handicrafts saját készítésű sablonjai. Ingyenesen letölthetők, csak saját célra használhatók fel, nem értékesíthetők pénzért.

Házilag készült címeres- vagy rongyikendő varrása

A boltban a gyerekjátékok között sétálgatva az édesanyáknak hamar feltűnik, mennyire drágák a babajátékok. Falatnyi anyagért több száz, sőt ezer forintot is elkérnek a boltok. Miért dobnál ki annyi pénzt, ha te magad is ötletes, vidám játékokat készíthetsz a babádnak, ráadásul a szíved mélyéből, teljes szeretettel teszed azt.
Szinte nincs olyan család, ahol a babának ne lenne egyetlen kedvenc, tőle elválaszthatatlan – és ezt szó szerint értsd – játéka. Sok esetben ez egy kis takaró vagy rongyikendő, amely megnyugtatja őt, biztonságot ad neki, míg a kezében tarthatja. Emlékszem az első fiam születésekor a keresztmamája kötött neki egy nagyon szép hófehér- kék kis takarót. Ez a takaró lett a fiam “legjobb barátja, társa”, éjjel- nappal, a lakásban és a lakáson kívül is magával hurcolta. Hányszor szégyenkeztem a kissé piszkos fehér takarócska miatt, melynek kimosásához különböző stratégiákat kellett kidolgoznom. Egyszer megvártam, hogy a fiam délutáni sziesztáját elkezdje és megragadva az alkalmat, hogy álommanó simogatta a kisfiam fejét, beraktam a takarócskát a mosógépbe. Az egyetlen dolog, amivel nem számoltam, mi lesz, ha a fiam idő előtt felkel. Persze, hogy így történt, és az első dolog a takaró keresése volt. Miután bevallottam “bűnömet”, vigasztalhatatlan sírásba kezdett, mindaddig míg a mosógéphez nem vittem, és meg nem mutattam neki a gép dobjában forgó kicsi takarót. Csodálkozve megállt előtte és el nem mozdult onnan, míg a takaróját ki nem vettem a gépből. Szerencsére hamar megszáradt, és újból birtokba vehette azt.
Mindezt a kis kitérőt azért tettem, hogy bemutassam, sok családban a takaró vagy a címeres- vagy rongyikendő válik a baba kedvencévé, melynek elkészítése akár egy délutáni alvás során is megvalósítható fél- egy óra alatt. Nem kell hozzá más, csak két megmaradt anyagdarab, néhány szalag és egy kevés töltelékanyag, ha szeretnéd, hogy még puhább legyen. Na, és persze bekészítve egy csésze kávé vagy forró csoki. Míg a csoki ízét élvezed a szádban, a fejedben meg is tervezheted a rongyikendőd. Készíthetsz alváshoz való sima változatot, de választhatod a játékhoz használt csörgős változatot is.
Nézzük, mi szükséges a rongyikendőd elkészítéséhez.
– két színben harmonizáló anyagdarab, melynek mérete teljes mértékben tőled függ. Az anyagokat vágd egyenlő nagyságúra, amennyire tudod.
– szalagok, melyek száma az anyagod nagyságától függ. Nézd meg, arányosan hány szalag fér el egy oldalon és vedd 4x. A szalagok lehetnek különböző vastagságúak, színűek, mintájúak, de használhatsz egyetlen szalagot is. Vágd fel a szükséges mennyiséget, esetemben én 12 darab szalagot használtam, minden oldalon 3-3.
– töltelékanyag
– gombostű
– varrógép, varrócérna, olló
– ha a játszó változatot készíted, akkor a belsejébe a töltelékanyag helyett csörgő papírt, vagy megtisztitott müzlis zacskót is tehetsz
Miután összekészítetted a szükséges anyagokat, kellékeket, vesd bele magad a munka folyamába. Lépésről- lépésre bemutatom, képek segítségével, hogyan varrhatod meg a rongyikendődet.
1. A nagyjából azonos nagyságú anyagokat vasald meg, vágd le róluk a felesleges cérnaszálakat.

rongyikendő tutorial 1
Tipp: azonos vagy különböző anyagokat is használhatsz, én a rongyikendő felső részét vászonból, míg az alsót puhább anyagból készítettem, ez lehet például flanel. Kezdők figyeljenek az anyagválasztásnál arra, hogy a rugalmasabb anyagokkal, vagy a selymesebb anyagokkal kicsit nehezebb dolgozni, érdemes vászont választaniuk és esetleg flanellal társítani. A flanel előnye, hogy puhább, kellemesebb a baba számára.
2. Vágd fel a szalagokat nagyjából azonos hosszúságúra. A hossz teljes mértékben tőled függ, de figyelj arra, hogy a munka során a szalagokat félbe kell hajtanod, tehát ne legyenek nagyon kicsik.

rongyikendő tutorial 1a
3. Vedd elő a rongyikendőd felső részét és a színére egyenlően elosztva gombostű segítségével tűzd a félbehajtott szalagokat az anyaghoz.

rongyikendő tutorial 2
Tipp: olyan gombostűt használj, mely nem tesz kárt az anyag szerkezetében. Sok esetben az olcsó gombostűk károsítják az anyag szövését, kihúzzák vagy meghúzzák a szálat, amely később az anyag teljes mértékű károsodásához vezethet. A gombostűkkel úgy tűzd fel a szalagokat az anyag oldalainak a szélére, hogy a félbehatott szalagok végei kicsit lelógjanak az anyagról, mert így biztos lehetsz abban, hogy a varrás során mindegyiket az anyaghoz varrod, nem marad egy sem varratlanul.

rongyikendő tutorial 2a rongyikendő tutorial 2b
4. Az alsó oldal középső egy- vagy két szalagját ne tűzd fel, mert ezt a részt az első varrás során nyitva kell hagynunk ahhoz, hogy ki tudjuk fordítani a kendőnket. Miután feltűzted a szalagokat, helyezd rá a felső rész színére a hátanyagot úgy, hogy az anyagok színükkel egymás felé nézzenek, tehát felül a hátanyagod fonákja legyen. Néhány gombostűvel tűzd össze a két anyagot. Ha a töltelék- vagy bélésanyagot szeretnéd hozzávarrni az anyagokhoz, hogy ne mozduljon el, akkor szendvicsként a két anyag közzé teheted a töltelékanyagodat, de ez nem kötelező.

rongyikendő tutorial 2c rongyikendő tutorial 2e rongyikendő tutorial 2f
5. Színben az anyaggal harmonizáló varrócérnával varrd össze a két anyagot 1 cm-es távolságban az anyagok szélétől.

rongyikendő tutorial 2g rongyikendő tutorial 3rongyikendő tutorial 3a

Tipp: a varrás során figyelj a gombostűkre, és hogy lehetőség szerint ne mozduljanak el túlságosan az anyagok. Ha szükséges, inkább használj több gombostűt. Kezdd a varrást a nyitva hagyandó rész bal oldalán és körbe haladva rögzítsd egymáshoz a két anyagot. Vigyázz, hogy a kijelölt részt az alján nyitva hagyd. A varrás során figyelj arra, hogy a szalagok a helyükön legyenek, nehogy az aljához varrd őket, alágyűrődve.

6. Miután összevarrtad az anyagokat, a nyitva hagyott részen keresztül óvatosan fordítsd ki a rongyikendőt. A sarkokat cerúza vagy horgolótű segítségével nyomd ki, majd – ha nem varrtad bele a töltelékanyagot- vágd le a szükséges méretű bélésanyagot, melyet szépen eligazítva helyezz el a két anyag között, a ronygikendő belsejében.

rongyikendő tutorial 4 rongyikendő tutorial 5
Tipp: a bélésanyagot alaposan igazgasd el, ne gyűrödjön meg, mert a levarrás után, már nem lesz rá lehetőséged.
7. A nyitott részt gombostűk segítségével tűzd össze, de előtte helyezd vissza a korábban kihagyott egy- két szalagot.

rongyikendő tutorial 6 rongyikendő tutorial 6a rongyikendő tutorial 6b
Tipp: ha azt szeretnéd, hogy a varrás egyáltalán ne látszódjon, a nyitott részt rejtett öltéssel is összevarrhatod, de még jobb, ha az anyag színén, a széléhez közel díszítő varrást készítesz, melynek praktikussági szerepe is van, hiszen levarrja az utólag behelyezett bélésanyagodat. Törekedj az anyag széléhez közel varrni, hogy a nyitott részt teljes mértékben levarrd.
8. Miután elkészültél, vágd le a felesleges cérnadarabokat, lehetőség szerint- anyagtól függően – vasald meg a kendőd ügyelve, hogy a szalagok ne ragadjanak a meleg vasalóhoz, és csodáld meg a művedet. Teljes mértékben elégedett lehetsz magaddal.

rongyikendő tutorial 7 rongyikendő tutorial 7b
Gratulálunk a sikeres befejezéshez.

Újabb leírásokért látogasd rendszeresen a blogomat, és iratkozz fel Youtube- csatornámra az oktató videók megtekintéséért.

__________________________________________

Nemcsak varróknak

Ma már az édesanyák nem rohannak azonnal a szabóhoz, ha leszakad egy gomb vagy fel kell hajtani a gyermek nadrágját. Előveszik a megöröklött varrógépet vagy varródobozt és saját maguk varrják fel a gombot vagy hajtják fel a nadrágot. Szinte nincs olyan háztartás, ahol nem találjuk meg a varrás alapvető eszközeit: a tűt, a cérnát, az ollót és a gombostűt.

Ha gombostű, akkor nem felejtkezhetünk el a tűpárnáról sem. Az interneten böngészve ráakadtam egy nagyon aranyos, könnyen elkészíthető tűpárnára, melyhez a varrás sablont ingyen letöltheted egy regisztráció után, és az elkészítési instrukciók is megtalálhatók az oldalon lépésről lépésre.

Sew71styled-025cropped_428_471_s_c1

Nézzük akkor, hogyan készíthetsz gyorsan egy malacka tűpárnát. Nem kell hozzá rögtön a boltba szaladnod anyagért. Nézz szét a megmaradt anyagaid között – 20-30 cm-es anyagokra van csak szükséged, válogass össze egymással harmonizáló anyagokat, töltsd le az ingyenes sablont és vágj bele a tűpárna elkészítésébe.

Az anyagok mellett keress még töltelék anyagot, esetleg kutass fel a lakásban régi párnát vagy gyerekjátékot, amelyet már megevett az idő foga, és vedd ki belőle a töltőanyagot. Ja, és ne feledkezz meg a gombokról sem, amelyet szintén fellelhetsz régi ruhadarabokon. Válassz az anyagodhoz illő cérnát, készíts oda magadnak egy jó kávét, persze az anyagoktól tisztes távolságban, nehogy a munkád a kukában végezze a kávéfolt miatt.

A sablon letöltése, kinyomtatása és kivágása után, kövesd az oldalon megadott instrukciókat és pillanatok alatt egy vidám, malac tűpárna tulajdonosa leszel.

Tippek:

– ne felejtkezz el arról, hogy amikor az egyes dupla részeket vágod ki anyagból, tükőrképeket vágj, mert ellenkező esetben az egyik oldalon a malac eleje a másik oldalon a malac végével fog találkozni.

– ügyelj a varrásszélességre, melyet mindig vasalj le szépen (kétoldalra nyitott formában)

– a találkozási pontokat pontosan illeszd, hogy a munkád szép és tökéletes legyen

– díszítsd a malackádat, ahogyan szeretnéd.

Látogass vissza máskor is újabb tippekért, sablonokért.

Jó munkát!

______________________________________________

Patchwork baba előke vagy nyálkendő készítése

Az előke vagy nyálkendő nélkülözhetetlen kelléke a babaszobának. A baba növekedésének minden szakaszában fontos szerepet töltenek be, akár az étkezések, akár a fogzás idején. A mamák leginkább a könnyen mosható, tisztítható nyálkendőket kedvelik, hiszen használatuk során számtalan alkalommal kell mosni őket, de szívesen választanak egy- egy különleges darabot is, melyet különleges alkalmakkor használnak. Gondolunk itt az orvoslátogatásra vagy egyéb babaeseményekre: fotózás, ünnepségek.

A különleges előkék vagy náylkendők nagyobb törődést igényelnek, de uyganazt a célt szolgálják, mint bármilyen más társuk. Hoztam számotokra most három különleges előkét- vagy nyálkendőt, amelyek igazán széppé varázsolják a babaszobátokat. Nem igényelnek sok eszközt és te magad is könnyedén elkászítheted őket egy kis varrásismerettel.

Remélem, hasznosnak találod őket. Ne felejtsd el, az oldal felhasználási feltételeit elolvasni!

 

quilted baby bib tutorial

Az első általam ajánlott előke vagy nyálkendő elkészítését ide kattintva találod meg. Ez egy nagyon szép patchwork előke vagy nyálkendő, melyet megmaradt anyagokból könnyedén és gyorsan megvarrhatsz. A maradék anyagok mellett csak egy varrógépre, egy előke sablonra, néhány gombostűre, cérnára és műanyag vagy fémpatentra van szükséged. Ha jobban szereted a patentoknál a gombot, akkor gombbal is helyettesítheted a záró patentot.

Az előke elejéhez a legjobb maradék vászonanyagokat használnod, melyekből kis négyzeteket kivágva ( a pontos méreteket  az oldalon tekintheted meg ide kattintva) majd összevarrva, megkapod az előke elejét. A hátához használhatsz puhább flannel anyagot vagy vízálló anyagot is.

Az elkészített eleje és háta anyagból ki kell vágnod az előke vagy nyálkendő sablonod alapján a megfelelő formát, majd a két részt színükkel egybefordítva össze kell varrnod. Egy kis helyen nyitva kell hagynod, hogy kifordíthasd az összevarrt anyagokat, majd díszítő varrással a nyitott részt is levarrhatod.

Utolsó lépésként a műaynag- vagy fémpatentot vagy gombot kell rátenned az előkére vagy nyálkendőre.

Igazán szép és különleges patchwork előkét vagy nyálkendőt készíthetsz így gyermekednek.

quilted baby bib tutorial 2

Egy másik – általam nagyon kedvelt oldal – szintén azt mutatja be neked, hogyan készíts patchwork előkét vagy nyálkendőt, de itt a kis négyzetek helyett különböző téglalap formájú csíkokat használunk az előke elejének az elkészítéséhez. A leírást ide kattintva érheted el.

Az elkészítési mód nagyon hasonló az előzőhöz és ezen módon is nagyon különleges, szép, egyedi előkét vagy nyálkendőt készíthetünk speciális alkalmakra.

Ha jártasabb vagy a különböző patchwork technikákban, akkor azok keverésével is ( négyzetek, log-kabin, stb) nagyon szép előkét vagy nyálkendőt varrhatsz. Erre ezen az oldalon találsz példát.

quilted baby bib tutorial 3

 

Következő alkalommal patchwork játéklabda és kocka elkészítését mutatom be. Látogasd rendszeresen az oldalt ingyenes leírásokért és sablonokért!

 

Készíts otthon adventi naptárat!

Most már ideje belevágni az adventi naptár készítésébe, ha te magad szeretnéd elkészíteni a gyermekednek. Az alábbi videóm segít abban, hogyan készíts patchwork technikával házilag adventi naptárat. Ha tetszik a videó, LIKE!

Egyéb videóimat ide kattintva tekintheted meg.

____________________________________________________________________________

Mi a ” paper piecing technika”?

Ma már az alkotók – a tökéletesre törekedve – mindent gépekkel próbálnak kivágni, felvarrni, stb. Én azt gondolom, hogy minden, amit kézzel készítünk azáltal válik egyedivé, hogy sohasem lesz ugyanaz, mint amit korábban készítettünk. Az egyik vonal, motívum biztosan eltér a korábbitól, Természetesen a kézi alkotások esetében megengedhetők a kisebb hibák, melyek az esztétikai hatást még nem rontják , hiszen ezek csak még egyedibbé teszik az alkotást.

Mégis egyre inkább azt látjuk, hogy képeslapok esetében az alkotók minden mintát géppel vágnak ki, hogy a vonalak teljesen egyenesek legyenek, a körök szabályosak, véletlenül se lehessen hibát találni bennük.

Jómagam az első perctől kezdve készítettem olyan alkotásokat, melyekhez nem használtam vágógépet, csak ollót és a kézügyességemet. Mai napig is nagyra becsülöm azokat az alkotókat, akik mernek szabadkézzel rajzolni, vágni, stb. Kiváló technika ehhez a “paper piecing”, ami nem más mint a különböző különálló elemek egymásra helyezése, illesztése. Ezzel a technikával korábban a foltvarrás során találkoztam, majd áthoztam a papírmunkáimba is. Ennek a segítségével 3D-s figurákat, motívumokat készíthetek, melyek igazán egyedivé és nagyon széppé teszik a munkát.

A “paper piecing” technika alkalmazása során az egyes elemeket külön- külön vágjuk ki, majd összeillesztve őket készítjük el az egész figurát vagy motívumot.

Legutóbbi munkáimban bébi rénszarvasokat készítettem, melyekkel az anyukák, apukák, nagyszülők, keresztszülök gyermeküket, unokájukat, keresztgyereküket köszönthetik első karácsonyuk alkalmával.

első karácsony képeslap rózsaszín 1 első karácsony kék 1

Ehhez a bébi rénszarvas figuráit  4-5 példányban nyomtattam ki. Az egyes részeket (fej, felső test, alsó test, lábak, stb) külön- külön kivágtam úgy, hogy az alsó elemeket egy kicsit nagyobbra vágtam, hogy az illesztés során ne csússzanak ki. Mikor minden elemet kivágtam az előre eltervezett és kiválogatott scrapbook papírokból, akkor összeraktam őket, leellenőrizve az illeszkedésüket. Majd belevágtam az egyes részek összeragasztásába. Óvatosan haladva készítettem el a kiválasztott figurát, majd felragasztottam a további díszítő elemeket (szemek, gyöngyök). A végeredmény pedig a fenti két képeslap lett.

A ” paper piecing”  lehetővé teszi bármilyen bonyolultabb figura elkészítését is, és nagyon szép, különleges alkotást készíthetünk a használatával, anélkül, hogy a kezeink helyett a gépek dolgoznának. Mert  hiába mondják, hogy a gépet is a kezeink hajtják, az mégsem ugyanaz.

Karácsonyi zokni készítése filc anyagból

Közeledik az év legszebb ünnepe, ami azt is jelzi, hogy megint eltelt egy év. Indul a mókuskerék, hajsza az ajándékokért. Azoknak ajánlom ezt a cikket, akik bátrak, és képesnek tartják magukat  arra, hogy maguk  készítsenek ajándékot.

Készítsünk együtt karácsonyi zoknit filc anyagból!

karácsonyi filc zoknik 3

A filc anyag kiváló akkor, ha nem mindennapi viselésre készítünk belőle terméket. Kicsit nehezebb vele dolgozni, mint a vászon anyaggal, mert merevebb, nem olyan rugalmas,  de ennek előnye is van. Kiváló alapanyagként szolgál karácsonyi zoknikhoz, mert szépen lehet díszíteni, hímezni, applikálni.  Én most egy applikált karácsonyi zoknit készítettem, pontosabban kettőt, melyeken a mézeskalács figurát és a “candy cain” pálcákat 3D formában helyeztem el.

karácsonyi filc zoknik 2

 

Nézzük a lépéseket!

1. Az anyag kiválasztása: érdemes egyszínű filc anyagot választani ( ma már léteznek mintás filc anyagok is), mert azon sokkal jobban látszanak a díszítések. Én piros filc anyagot választottam, mert ez a karácsony egyik jellegzetes színe. Vágd ki a filc anyagodból sablon alapján a karácsonyi zokni formádat két példányban. Vigyázz, hogy a két zokni iránya ellentétes legyen, hogy össze tudd azokat fordítani az összevarrásuk során. Egyszínű anyagok esetében erre nem kell annyira figyelned, mert mind a két oldala használható, így bármilyen irányba fordítható.

Innen és innen  tölthetsz le ingyenes karácsonyi zokni sablont. Ne felejtsd el elolvani a felhasználási feltételeit az oldalnak!

2. A díszítés megtervezése, a sablonok elkészítése, nyomtatása, kivágása: a filc anyag kiválasztása után, el kell döntenünk, hogyan szeretnénk díszíteni a zokninkat. Ha hímezni szeretnénk, akkor ki kell rajzolnunk a formákat, figurákat, neveket, ha applikáljuk, akkor meg kell terveznünk a mintát, melyhez sablonokat kell készítenünk, rajzolnunk vagy keresnünk a neten. Én egy karácsonyi házikót választottam, melyet karácsonyi szimbólumokkal díszítettem. A sablonjainkat ki kell nyomtatnunk és ki kell vágnunk. Ügyeljünk arra, hogy a formák szépek legyenek, bár kézzel készült termékek esetében, nem kell tökéletesnek lenniük, a hibák csak még egyedibbé teszik a munkánkat.

3. A figurák, formák, anyagból való kivágása: miután kivágtuk a sablonokat, helyezzük rá azokat a kiválasztott anyagokra, ezek lehetnek különböző színű filc anyagok vagy vászon anyagok is. Ha vászon anyagot választunk, akkor ne felejtsünk el közbélést tenni a hátára, hogy az anyag tartása jobb legyen és a széle ne foszoljon ki. Az applikálás történhet géppel vagy kézzel is. Én a kézi applikálást választottam, és a formákat különböző színű filc anyagokból készítettem el.

Tipp: azokon a pontokon, ahol az anyagok egymást fedik, az alsó formát érdemes egy kicsit nagyobbra vágni, hogy a varrás során ne csússzon ki, mert ez elég sok kellmetlenséget tud okozni és nem is igazán esztétikus. Csak annyival kell nagyobbra vágni, hogy a felső anyag még takarja, de ne tudjon kicsúszni az alsó alól.

Nézd meg az applikálásról készült oktató videómat!

 

4. 3D-s figurák elkészítése: ha úgy döntünk, hogy 3D-s figurákat is elhelyezünk a munkánkon, akkor itt az idő, hogy elkészítsük azokat. 3D termékek esetében két- két darabot kell kivágnunk az egyes formákból, ahhoz, hogy össze tudjuk fordítani, majd a szélén összevarrva meg tudjuk tölteni azokat. Én a mézeskalács fiút és a “candy cain” pálcácskákat készítettem ebben a formában. Mielőtt a két azonos formájú, de ellentétes irányú formát összevarrjuk, varrjunk fel minden részelemet a figuránk elejére: szemek, masni, gombok, csíkok, stb. Miután az eleje teljesen elkészült, fordítsuk össze a két formát, illesszük őket pontosan, és varrjuk össze őket a szélükön. Természetesen hagyjunk egy kis lyukat, ahol meg tudjuk tölteni a formát, majd a megtöltés után varrjuk össze a nyitott részt is.

készül a zokni 3

Tipp: én szeretek az anyaggal azonos színű fonalat használni az összevarráshoz, de ha azt szeretnéd, hogy a fonal hangsúlyosabb legyen, még különlegesebbé tegye a figurád, akkor válassz eltérő, de színben az anyaggal harmonizáló fonalat. Az öltés – kézi varrás esetén – lehet pelenka öltés vagy sima folyamatos öltések összessége. Válaszd azt a formát, amiben a leginkább otthon vagy, a cél, hogy egyenletes öltésekkel varrd össze a figurádat.

5. A kivágott anyagfigurák feltűzése: ez a rész az egyik kedvencem, amikor már látom, hogyan fog kinézni a munkám. A korábban kivágott formákat – a készre varrt 3D- s figurákkal együtt – helyezd rá a korábban kivágott filc zokni egyikére. A formákat gombostű segítségével tűzd fel a zoknira. Úgy helyezd el a figurákat, hogy arányosan helyezkedjenek el, egyik oldalon se maradjon nagyobb hely üresen, mint a másikon. A 3D-s figurák felhelyezése is fontos ebben az esetben, hogy lásd, pontosan hogyan fog kinézni a munkád. Később, a varrás során a 3D-s figurákat leveheted, hogy ne akadályozzanak.

készül a zokni 1

Tipp: pontosan annyi gombostűt használj, hogy még ne zavarjanak a varrásban, de biztonságosan rögzítsék a formákat az anyagon. Ne csúszkáljanak el, miközben varrod azokat. Természetesen gyakorlatot igényel, hogy az egyenes egyenes maradjon, és ne ferdén kerüljön fel a házra az ablak. De mint ahogy már korábban is említettem, kézzel készült alkotások esetében, mengengedett egy- két kisebb, esztétikailag még nem zavaró hiba.

készül a zokni 2

6. A formák anyagra varrása: miután feltűztél minden formát, és elégedett vagy azok elrendezésével, vedd le a 3D-s figurákat és vágj bele a formák anyagra varrásába. Ez történhet géppel vagy kézi öltésekkel is. Itt is válaszd a számodra legbiztonságosabb öltésformát, amely a legjobban megy, és varrj fel minden elemet. Használj az anyaggal azonos vagy vele harmonizáló fonalat! Figyelj arra, hogy a hátán jól varrd el a fonalat, amikor elfogy egy -egy részmunka során vagy befejezel egy formát, mert ellenkező esetben ki fog bomlani és leesik a formád!

Tipp: mikor már kevesebb szúrást érzel a millió gombostű miatt, akkor már biztos lehetsz benne, hogy közeledsz a végéhez:)

karácsonyi filc zoknik 6

7. A 3D-s formák felvarrása és a zoknik összevarrása: minden gombostű elfogyott. Hurrá, elkészültünk az applikálással!!!  Most következik a 3D-s formák helyükre varrása, egyéb díszítő elemek, gombok, szalagok felvarrása. Mikor a zokni elejének díszítése teljesen készen van, akkor következhet a két zokni forma összevarrása. Fordítsd a két formát egymással szembe és a széleken varrd össze a két zoknit. Ügyelj a pontos, szép varrásra!

karácsonyi filc zoknik 7

 

Tipp: Ne felejtkezz el az akasztóról sem, hogy felakaszthasd a fára. Az akasztó készülhet szalagból, bőrből, melyet belül varrj fel vagy gombbal rögzíts!

karácsonyi filc zoknik 5

8. Ez a lépés opcionális, nem kötelező: ha azt szeretnéd, hogy a zoknid belsejében ne látszódjanak az elvarrások, fonaldarabok, készíts bélészoknit a zoknidba. Ezt a lépést gyakorlott varróknak ajánlom, akik tudják, hogyan kell bélészoknit készíteni.

Miután elkészültél a két zokni összevarrásával, dőlj hátra, és csodáld meg a műved. Igen, igen teljes mértékben elégedett lehetsz magaddal. Megcsináltad! Gratulálok!

karácsonyi filc zoknik 1

 

Hogyan növeljük meg vagy kisebbítsük a sablonunkat arányosan?

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy találtál egy nagyon szimpatikus sablont a neten, melyet ráadásul ingyen tölthetsz le, de túl kicsinek találod, és szeretnéd megnagyobbítani? De hogyan lehet, hogy a sablon minden egyes vonala, része arányos maradjon?

Hosszú kutatás után találtam egy leírást ezzel kapcsolatban (bár tudom, hogy angol nyelven több leírás is fellelhető erről), és most ezt a tudást megosztom veled. A sablon, amelyet megnagyítottam egy teknős, az eredeti sablont innen töltheted le.

teknős sablon megnagyítása 9

Sablon megnagyítása lépésről- lépésre képekkel:

  1. Ha a sablont megtaláltad és letöltötted, az első feladat, hogy kivágd a különböző részeket. Vigyázz arra, hogy minden feliratot megőriz, mert ezeket az új sablonra is át kell, hogy vigyél!
  2. Vegyél elő néhány A4-es fehér papírt, cellux ragasztót, lehetőleg átlátszót, és egy-két hegyes ceruzát, valamint sötét színű kiemelőt/filcet. Ez utóbbi opcionális, főleg azoknak ajánlom, akik nagyon ügyesen bánnak a ceruzával, jól rajzolnak szabadkézzel.
  3. Az egyik A4-es papír közepére fektesd rá a kivágott sablonod (fel is ragaszthatod cellux-szal, hogy semmiképpen se mozdulhasson el, majd rajzold körbe. Ügyelj a pontos vonalvezetésre, hogy a formád alakja megőrződjön.
  4. Keresd meg a körberajzolt (vagy felragasztott) sablonod középpontját és tegyél oda egy nagyobb pontot vagy x-et.

Tipp: a közepe megtalálásához keress nagyjából egyenes szakaszokat a szélessége és a hosszúsága irányában is, és a találkozási pontjuknál van a közép.

  1. A középpontból indítva húzz egyeneseket a sablon szélén át körbe a sablonon, különböző helyeken.

Tipp: egyenes vonalaknál elég csak a találkozási pontokon át vonalat húzni, ívelt vonalak esetében minél több vonalat húzol, annál könnyebb lesz a végén a formádat megrajzolni. Tudom, így időigényesebb, de kezdő szinten mindenképpen ezt ajánlom.

  1. Mérd le az egyes vonalakat a középponttól a sablon vonaláig, és írd fölé milli- és/vagy centiméterben (lásd a képen)

teknős sablon megnagyítása 2

7. Most jön az a rész, hogy hány százalékkal akarod megnövelni a sablonodat. Ehhez, ha nem duplája, háromszorosa, stb., akkor számológépre is szükséged lesz. Számold ki minden egyes lemért vonal annyiszorosát, ahány százalékkal meg akarod növelni a sablonodat.

Tipp: mivel nem vagyok matematikus, én először a korábban lemért egységet elosztom százzal, majd beszorzom azzal a százalékkal, amilyen nagyra akarom a sablont. Például, ha másfélszerese, akkor 150 százalékkal. Tudom, könnyebben is kiszámolható, mindenki számolja, ahogy neki jól esik. A kiszámolt milli- és/vagy centiket írd a sablonon kívüli vonalakra.

  1. A megkapott értékeket, melyek a külső vonalon vannak, a középpontból indulva mérd rá a vonalra, és jelöld meg a végét, amely már a külső vonalon lesz. Törekedj jól láthatóan jelölni, és mérj pontosan, hogy arányos legyen a sablonod.

teknős sablon megnagyítása

9. Mikor minden pontot berajzoltál, akkor jön a java, különösen azoknak, akik nem profi rajzolók. Vedd elő legjobb szabadkézi rajztudásod, és kösd össze az egyes pontokat egymással. Segítségül magam elé szoktam tenni az eredeti sablont, hogy lássam, hogyan ível a vonal, és megpróbálom követni.

Tipp: egyenes vonalak esetében vonalzót is használhatsz az összekötéshez.

teknős sablon megnagyítása 3

10. Miután összekötötted a pontokat, ugyanazt a formát kell kapnod, mint az eredeti sablonod formája, csak a megfelelő százalékban nagyobban.

teknős sablon megnagyítása 4 teknős sablon megnagyítása 5

11. Már csak egyetlen lépés maradt, ez pedig az összes adat felvitele a sablonra. Pontok, x-ek, bejelölésénél, ugyanúgy járj el, mint korábban, mérd le, milyen távolságban van az adott pont a tetejétől, aljától, stb. az eredeti sablonon, és a százalékos arányban megnövelve, ugyanoda tedd a nagyobb sablonon is.

Tipp: Írd fel azt is, milyen sablon, milyen rész, hány darabot kell belőle vágni, milyen anyagból, hogy később is könnyedén használhasd, és ne kelljen újból előkeresni az eredeti sablont.

teknős sablon megnagyítása 6 teknős sablon megnagyítása 7 dteknős sablon megnagyítása 8

12. Ha nem nagyobbítani, hanem kisebbíteni akarod a sablonod, akkor ugyanezt az eljárást kell követned, csak nem kifele kell mérni a százalékban csökkentett egységeket, hanem a középpont fele, befele. Így az új, százalékos arányban csökkentett sablonodat az eredeti sablonon belül fogod megkapni.

Ruha szabásminták esetében ez az eljárás pontatlan, egy  ruha szabásminta megnagyobbításához vagy kicisnyítéséhez más eljárást kell követnünk.

Hogyan készítsünk papírra varrással blokkot?

Fa- motívum papírra varrás technikával

Most nem oktató leírásban mutatom be, hogyan készíts foltvarró blokkot papírra varrással, hanem élő oktató videóban. Nézd meg a videót, és varrd meg a blokkot velem együtt!

További élő videóimra a blogomon feliratkozhatsz.

A videóban bemutatott sablont ingyenesen töltheted le IDE kattintva.

 

____________________________________________________

Hogyan varrjunk babapárnát a babaszobába?

1. Applikált párna

applikált párna 1

A babapárna központi eleme a babaszobának. Vannak önálló, főleg díszítésként vagy nappali használatra szolgáló kispárnák, és vannak az ágynemű garniturához tartozó babapárnák, melyek színben, mintában és amyagban is megegyeznek a hozzátartozó babatakaróval.

A babapárna kis babák esetében elsősorban nem a fejük alá kerül, hanem ezzel támasztjuk meg a hátukat evés után, vagy ha már ülni tud a baba, ezt tesszük a háta mögé. A babapárnák mérete, színe, anyaga teljesen eltérők lehetnek, de mindig harmonizálniuk kell a többi babapárnával és a babaszobával.

Jómagam nagyon szeretek babapárnákat készíteni, mert kiváló dekorációi a babaszobának.

Ebben a leírásomban egy virággal applikált, hátán bujtatós babapárna elkészítését mutatom be lépésről lépésre. Magáról az applikálásról ide kattitnva olvashatsz.

Vágjunk is bele!

Szükséges anyagok, kellékek:

babapárna kellékek

– különböző anyagok az applikációhoz és a babapárna elejéhez és hátához ( az anyagoknak színben és mintában harmonizálniuk kell egymással, figyelj arra, hogy az applikáció hátterének, azaz a babapárna elejének olyan anyagot válassz, amelyen jól látható az applikáció. Legyen egyszínű vagy nagyon apró, halvány mintás, hogy ne vonja el a figyelmet a gyönyörű applikációdról)

– egyik oldalán vasalható termo- anyag az applikáció hátára

– az applikációhoz sablon ( ingyen letölthető vagy megvásárolható az interneten vagy esetleg saját rajz)

– ollók ( papír- és anyagvágáshoz)

– körkés, patchwork vonalzó a párna készítéséhez

– különböző színű hímzőcérnák az anyagok színével harmonizálva

– hímzőtű, ceruza

Az applikálás folyamata:

Az applikálás első lépése az applikált minta elkészítéséhez szükséges sablon felkutatása vagy elkészítése. Az interneten számos ingyen letölthető sablonra lelhetünk, melyeket saját személyes használatra felhasználhatunk. Ha bonyolultabb, érdekesebb sablonra vágyunk, számos oldalon van lehetőségünk applikáció – sablonok vásárlására is. Ha elég ügyesen rajzolsz, te magad is készíthetsz applikáció- sablont.

babapárna applikáció sablon 1

A sablon felkutatása és letöltése után, ki kell vágnunk a formákat külön- külön. Én most egy virágapplikációt készítek levelekkel, melyet innen tölthetsz le. A virágomnak öt szirma, egy virágközepe, egy szára és két levele van. A részek kivágása után kiválasztom az anyagokat. Ha kisebb applikációt készítesz, érdemes maradék anyagokat használnod. Az öt szirom készülhet ugyanabból az anyagból, de variálhatod is, különböző anyagokból készítve. Vigyázz azonban arra, hogy az egyes anyagok színben és mintában harmonizáljanak egymással, hogy tökéletes összhatást érhess el.  A felhasznált anyagok lehetnek egyszínűek, mintásak, keverheted is a kettő használatát. Én virágmintás anyagokat használtam a szirmoknak ( barnát, kéket, pirosat, halványzöldet és narancssárgát), és önmagában nyomott mintás középzöld anyagot a virág szárának és leveleinek. Használhatod a zöld különböző árnyalatait a szárnak és a leveleknek.

babapárna applikáció sablon 3 babapárna applikáció sablon 4 babapárna applikáció sablon 5

Applikáláshoz gyakorlatilag bármilyen anyagot használhatunk ( még bársonyt is), de kezdőként mindenképpen a vászonanyagot ajánlom, mert ezzel könnyen tudsz dolgozni. Ha különböző anyagokat használsz, figyelj arra, hogy az applikálás során ne húzódjanak össze, mindegyik anyag szép, sima maradjon.

Az anyagok kiválasztása után belevághatunk az egyes részek anyagból való kivágásába. Ehhez vegyük elő a sziromsablonunkat, helyezzük rá az egyik anyagra, amelyből a virág szirmát készítjük, és tűzzük meg gombostűvel. Használj annyi gombostűt, amennyivel biztonságosan és szépen körbe tudod vágni a sablonodat. Nem kell körberajzolnod, mert a gombostűk segítenek abban, hogy az anyag ne mozduljon el a vágás során.

babapárna applikáció részek kivágása 1

Ha az anyagod nagyobb méretű mintákkal készült, törekedj arra, hogy a szirmot jól kivehető mintából vágd ki. Ezzel ugyan egy kicsit több anyagot veszítesz, de a munkád sokkal szebb lesz. Ismételd meg ezt a folyamatot a másik négy anyaggal is, hogy összesen öt virágszirmod legyen. Még ne tedd félre a sziromsablont, mert ki kell vágnod öt darabot a termo-anyagból is.

babapárna termo anyag

A termo-anyag érdekessége, hogy egyik oldala hő hatására ráragad az anyagra, azaz vasalóval rávasalható az anyag hátára. Miért fontos ez? Az anyagok a szélükön rongyolódhatnak, kibolyhosodhatnak, melyet a felvasalt termo- anyag megakadályoz. Mindig ajánlom a termo- anyag használatát kézi applikáláshoz. A termo anyag használatához olvasd el a használati útmutatóját, mert ahány féle, annyi tulajdonsággal bír. Vigyázz, hogy ne vasald túlzottan meleg vasalóval, mert akkor összehúzódik. A termo-anyagnak a rücskös ( nem sima) oldala ragad. Erre figyelj, amikor az anyagra vasalod, mertb ellenkező esetben a vasalódeszkádra ragad.

Miután kivágtad az öt szirmot és a virágközepet mind az anyagokból, mind a termo- anyagból, körülbelül ezt kell kapnod.

babapárna termo anyag 2 babapárna szirom babapárna szirmok és közép

Jöhetnek a levelek és a virág szára. Ezeket a formákat is vágd ki mind a kiválasztott anyagból, mind pedig a termo- anyagból. Valahogy így:

babapárna levelek  babapárna virágszár

Következő lépés a vasaló bekapcsolása és a termo anyagok felvasalása az egyes részek hátára.

babapárna virágszirom termoval  babapárna virág

Ha jól dolgoztál, és pontosan vágtad ki a sablonod, akkor a vasalás után már nem kell újból az ollódhoz nyúlnod. De az sem baj, ha egy kicsit nagyobb a termo- anyagod, mint a színanyag, mert ebben az esetben az ollóval a felesleges részeket szépen körbevághatod. És íme, elkészült a virágapplikációnk, mely varrásra kész.

Vedd elő az anyagokhoz kiválasztott hímzőfonalakat és a varrótűdet. Vedd elő a párna elejének szánt anyagot is, én most hófehér vászonanyagot választottam, hogy igazán jól látható legyen az applikációm rajta. Gombostűk segítségével tűzd fel a virágapplikációt a párna elejének az anyagára úgy, hogy mindkét oldalán, tetején és alján is hagyjál anyagot a későbbi varráshoz.

babapárna hímzés 1 babapárna hímzés 2 babapárna hímzés 3 babapárna hímzés 4

Használj elég gombostűt, hogy az anyag forgatása közben ne mozduljanak el vagy ne essenek le az egyes elemek.

Következő fázisunk az applikáció anyagunkra való hímzése. Kézi applikálás esetén számos ötlés közül választhatunk. Applikálhatunk sima öltésekkel, melyek rejtve maradnak a varrás után, de választhatunk díszítő öltéseket is, melyek még szebbé teszik az applikációnkat. Én nagyon szeretek pelenkaöltéssel applikálni, mert sok gyakorlás után, az öltések egyenletességének elérésével igazán szép applikációt készíthetünk. Még egy trükköt elárulok. Mindig törekszem az anyaghoz színben leginkább illő fonalat használni, mert akkor az öltések beleolvadnak az anyagba, és csak közleről lehet látni őket. Általában egyszínű gyöngy – pamut fonalat használok hímzéshez.

Vágjunk bele a szirmok, a szár és a levelek hímzésébe. Ha rendelkezel hímzőrámával, akkor a hímzés során használhatod, hogy az anyagod ne húzódjon össze. Ha nincs hímzőrámád, akkor figyelj erre.

babapárna hímzés 6

A szirmokat egyesével hímezd egymás után, törekedj arra, hogy az öltések egyenlő nagyságúak és egyenletes távolságban legyenek. A munkád háta is szép, tiszta munkáról árulkodjon.

babapárna hímzés 8 babapárna hímzés 9 babapárna hímzés 10 babapárna hímzés 11

A szirmok után, helyezd a közepére a virágközepet és hímezd körbe. Hogy érdekesebbé tegyem a munkám, a virágközepet nagyon kevés vatelin anyaggal kitömtem. Ezután következik a virág többi részének a hímzése, felapplikálása.

babapárna hímzés 12 babapárna hímzés 13 babapárna hímzés 14 babapárna hímzés 15

Az egyes elemek elkészültével kirajzolódik a virágapplikációnk.

babapárna hímzés 16

Enyhén meleg vasalóval az anyagot és az applikációt is megvasalhatjuk. A párnánk elkészítésének első fázisa, az applikálás befejeződött.

A babapárna elkészítésének második fázisa, a párna összevarrása:

Miután felvarrtuk az applikációnkat a párnánk elejére, el kell döntenünk, hogy szeretnénk- e egyéb díszítő pántot varrni a párna elejére vagy sem. Ez függ az applikált mintánktól, a mérettől, a boltban kapható párnabelsők mérete ugyanis adott, bár nagyon egyszerűen készíthetünk saját méretű, a boltiaktól eltérő párnabelsőt mi magunk is.

Én úgy döntöttem, hogy feldobom a párnám elejét piros pöttyös vászonanyagból készített csíkokkal. Az ok pedig az, hogy a csíkok kiemelik az applikációmat, színesebbé, élénkebbé teszik a párnámat, ami egy babaszobában nagy előny, ráadásul a piros pöttyök mindenkit levesznek a lábukról.:)

Tehát vettem a piros pöttyös vászonanyagomat, és levágtam belőle két- két csíkot a párna oldalaira. Ha a négy csíkot egyszerre akarod levágni, ne felejtsd el beszámítani, hogyan változik a méret az első két csík felvarrása után, és ennek alapján levágni a harmadik és negyedik csíkot. De kezdő szinten inkább azt javaslom, hogy először vágjunk le két azonos csíkot a párna két párhuzamos oldalának a méretével ( amely méreteknek elvileg egyezniük kell). A csíkok levágásához használhatunk körkést, amely nagyon kedvelt eszköz a foltvarrók körében. A körkés egy pizzaszeletelőre vagy derelyevágóra hasonlít, nelynek központi eleme a pengéje, mely nevéhez híven rendkívül éles. Persze a használat során egyre inkább veszít az éléből, és egy idő után azt vesszük észre, hogy már nem vágja el az anyagunkat. Ilyenkor lehetőségünk van a penge cseréjére, ugyanis a boltokban vásárolhatunk csak cserepengét. A körkések mérete eltérő: lehetnek 28 cm, 45 cm vagy 60 cm-sek. A leggyakrabban használt a 45 cm-es, de természetesen projektől függően, bármelyik méretet használhatjuk. Vásárolhatunk már mindkét kézzel használható körkést is, mely megkönnyíti a balkezes foltvarrók munkáját. A körkés nagyon hasznos, elengedhetetlen kelléke a foltvarróknak, de elővigyázatosságot igényel a használata, mert elegendő csak hozzáérinteni a bőrünket – akár használaton kívül is- és máris egy csúnya vágási sebbel leszünk gazdagabbak. Ezért fejlesztették ki azokat a körkéseket, amelyeknek a pengéjét “elzárhatjuk” egy gombnyomással, amikor nem használjuk azt. Körkés vásárlásakor legyél körültekintő, és gondolj arra, hogy ha nem egyetlen munkádhoz szeretnéd használni, akkor érdemes többet áldozni rá, és jobb minőségű, biztonságosabb körkést vásárolni.

körkések

A csíkok levágása előtt vágjuk körbe az applikált anyagunkat, hogy a párhuzamos oldalak, tehát a két- két oldala, azonos méretűek legyenek. A csíkok felvarrását kezdheted a párna két oldalán, lemérve az oldalak hosszát, és ennek megfelelően levágva a két csíkot, vagy kezdheted a tetején és az alján is. Én először a tetejére és az aljára varrtam egy- egy csíkot. ( A csíkok szélessége tetszőleges)

babapárna varrása 1

A csíkok levágása után gombostűk segítségével tűzd fel a csíkokat az oldalakra, használj annyi gombostűt, amennyi biztonságosan rögzíti a csíkodat az alaphoz, hogy a varrás során ne mozduljon el. Egyszerre feltűzheted mind a két (párhuzamos) oldalt, mert ezzel időt takaríthatsz meg, de ha úgy ítéled meg, hogy számodra kényelmesebb egyenként végezni a műveleteket, akkor azt is teheted.

babapárna varrása 2 babapárna varrása 3

A varrógépeden állítsd be a 1/4″-es varrásszélességet. és varrd fel az anyagra a csíkokat. Mikor elkészültél, a felesleges cérnákat, kilógó anyagokat vágd le, és enyhe vasalóval a varrást hajtsd a sötétebb anyag felé, és vasald meg. Nagyon fontos a vasalás, hogy a rá merőleges csíkod a megfelelő méretben tudd levágni és felvarrni.

Majd a vasalás után mérd meg a másik két párhuzamos oldalt (esetemben ezek a párna oldalai) és vágj le újabb két csíkot. Ezeket is tűzd fel az alapra és varrd fel őket. A felesleges cérnák és anyagok levágása után, megkapod a párnád elejét.

babapárna varrása 5 babapárna varrása 6

A következő képésben el kell döntened, hogyan szeretnéd, hogy a párnahuzatod záródjon a párnabelsőddel. Lehet gombos, patentos, cipzárral zárodó vagy hátán bujtatós megoldás. Ez ugyanis meghatározza a hátralevő lépéseidet. Én magam nagyon szeretem a hátán bujtatós párnákat, ráadásul kisebb babák esetében ez praktikus és kényelmes is, mert a gombok, cipzár kényelmetlen lehet a baba fejének, hátának. A hátán bujtatós párna esetén arra kell figyelnünk, hogy a felső és alsó rész átfedése elegendő nagyságú legyen, mert ellenkező esetben a párnabelső mindig ki fog bújni belőle.

A hátán bujtatós párna hátának elkészítése és felvarrása:

applikált párna 2

Mérjük le a párnánk elejének a szélességét és a magasságát. Attól függően, hogy hol szeretnénk, hogy a bujtató legyen, vágjuk le a hát felső és alsó részét. Ha középen szeretnénk, akkor a párnánk elejének a magasságát elosztjuk kettővel és mindegyik részhez hozzáadunk kb. 10-15 cm-t. Ez adja majd a két réteg átfedését. Dundibb, vaskosabb párna esetében nagyobb átfedésre van szükségünk, vékonyabb párna esetében kisebbre.

A szélessége mindkét rész esetében ugyanannyi, megegyezik a párna elejének a szélességével. A felső és alsó rész levágása után ( ne felejtkezz el a plusz 10-15 cm-ről), mindkét résznek az egyik oldalát hajtsuk be először 1/4 “, majd újabb 1/4 “-re és vasaljuk meg. Ha az anyagunk mintázata kötött, nem állhat fejjel lefelé, akkor az egyik anyagnak a tetején, a másiknak pedig az alján végezzük el a behajtást. Absztrakt mintáknál, pöttyöknél ez mindegy. A behajtások vasalása után varrjuk végig a behajtást nagyjából a közepén, hogy biztosan levarrjuk az összes réteget.

babapárna varrása 7 babapárna varrása 8

A levarrások után a második képen látható részeket kell kapnunk. Vegyük elő azt a részt, amelynek az alján található a behajtás és vegyük elő a párnánk elejét. Most nagyon fontos, hogy jó sorrendben tűzd fel az egyes részeket, mert ellenkező esetben nem lesz jó a párnád összevarrása. A párna elejét fektesd az asztalra úgy, hogy színével ( az applikált résszel) felfele nézzen, majd helyezd rá – a felső részhez igazítva – az alján varrott hátrészt úgy, hogy az színével lefele nézzen, azaz a két anyag színe egymásnak legyen fordítva.

babapárna varrása 9

Gombostűk segítségével tűzd össze a két anyagot. Vigyázz arra, hogy a felső hátanyag ne lógjon le az eleje anyagról, mert akkor a varrás során előfordulhatnak varratlan részek. Vardd körbe a két oldalán és a tetején, azaz CSAK három oldalon a két anyagot. Indulj a párna bal oldalán, majd a tetején át a jobb oldalon fejezd be. Ne felejtsd el az elején és a végén elvarrni visszaöltésekkel. A behajtott varrott részt nyitva kell hagynod, mert ez adja a bujtató egyik részét.

babapárna varrása 10 babapárna varrása 11

A felsőrész három oldalának felvarrása után vedd elő a hát másik- alsó részét, melynek a tetején van a behajtás, és tűzd fel az eleje anyag alsó részére ugyanúgy, ahogyan a felső részt tűzted ( színűkkel egymás felé nézzenek). Itt is vigyázz arra, hogy a felső- hátanyag ne lógjon le. Varrd körbe a két oldalán és az alján, a behajtott részt hagyd nyitva, ez adja majd a bujtatónk másik részét.

babapárna varrása 13

Mielőtt tovább lépnél, ellenőrizd le mindkét oldalon, hogy az anyagokat jól összevarrtad, nem maradtak varratlan részek. Most még van lehetőséged korrigálni, később már nehezebb.

Az ellenőrzés után vágd le a párna négy sarkát, hogy a kifordítás után szebb csúcsot- sarkot kapj. Vigyázz, hogy a varrást ne vágd át!

babapárna varrása 14

A következő lépés opcionális. Szeretem a párna belsejét egy kicsit kicsinosítani cikk-cakk ollóval, mert ez nemcsak esztétikus, hanem praktikus is, mert így nehezebben foszlik ki az anyag. Természetesen ez abban az esetben lehetséges, ha van cikk- cakk ollód.

babapárna varrása 19

Az ollóval nagyon óvatosan a széleket kötbevágom vigyázva, hogy a varrást elkerüljem.

babapárna varrása 15 babapárna varrása 16

Majd a közepén kifordítom a párnámat. A kifordítás után a széleket kihúzom és enyhe vasalóval megvasalom mindkét oldalán vigyázva az applikációra.

babapárna varrása 17 babapárna varrása 18

Elkészültünk. Utolsó feladatunk a párnabelső belehelyezése, elrendezése a párnahuzatban. Valahogy így.

applikált párna 1  applikált párna 2

Remélem, hasznosnak ítélted a leírást. Ha így van, kérlek, írj kommentet és látogass vissza újabb ötletekért, projektekért. Ne felejtsd el, ha kedd, akkor valami új a babaszobába!

______________________________________________

 

Hogyan varrjunk rongyikendőt?

A rongyikendő mibenlétéről és szerepéről a blogomon, ide kattintva olvashatsz.

Nézzük meg, hogyan varrhatunk rongyikendőt gyermekünknek.

Szükséges anyagok, kellékek:

rongyikendő leírás 1

– egy vagy kétféle anyag a rongyikendő elejének és hátának

– közbélés

– színes szalagok

– vonalzó, cerúza, olló

– gombostűk

– az anyaggal vagy anyagokkal harmonizáló varrógép cérna

Az anyagok, kellékek összeválogatása után el kell döntenünk, hogy milyen méretű rongyikendőt szeretnénk készíteni. Természetesen, ha nem téglalap vagy négyzet alakút varrunk, hanem valamilyen figurát, akkor szabásmintát kell keresnünk ehhez. Ha a rongyikendő elejét szeretnénk applikálni, akkor az applikációt el kell készítenünk, és fel kell varrnunk az eleje anyagára.

Én most egy négyzet alakú, sima rongyikendőt készítek, mely 10 ” x 10″, azaz 25 cm x 25 cm.

Első lépésben le kell mérnem az anyagaimon a 10 ” x 10″-et  és ki kell vágnom. A mérésnél az anyag hátoldalát használd, hogy a cerúza nyoma ne látszódjon vagy lehetőség szerint anyagjelző cerúzát, mely kitörölhető az anyagból.

Én úgy döntöttem, hogy ugyanazt a két anyagot használom, mint korábban az előkének, mert így egy szettet kapok. Az eleje beige bari mintás vászonanyag, a háta világoskék állatmintás flannel anyag. Mindkét anyagból levágok egy 10″x 10″ nagyságú négyzetet.

rongyikendő leírás 2 rongyikendő leírás 3 rongyikendő leírás 4 rongyikendő leírás 5 rongyikendő leírás 6 rongyikendő leírás 7

Majd a közbélésből is vágok egy ugyanilyen darabot. Úgy döntöttem, hogy minden oldalra 3-3 szalagot teszek, tehát összesen 12 szalagcsíkra van szükségem. A szalagcsíkok hosszúsága tetszőleges, de úgy vágd, hogy félbe kell hajtanod, és ne legyen nagyon kicsi. Használhatsz csak egyszínű szalagot, vagy azonos mintájú, de 2-3 színű szalagot, vagy teljesen különböző szalagokat. Ahogy neked tetszik, úgy válaszd. Arra figyelj, hogy a szalagok színei harmonizáljanak az anyaggal/ anyagokkal. Választhatod úgy is a szalagokat, hogy nem azonos szélességűek, nagyon jól mutat, ha az egyik szalag szélesebb az oldalon. Én úgy döntöttem, hogy piros és világoskék pöttyös vékonyabb, és fehér alapon nagyobb pöttyös- mintás szélesebb szalagot használok. Körülbelül azonos hosszúságban mindegyikből levágtam 4-4 darabot, hogy minden oldalra jusson egy.

A rongyikendőnk elejét tegyük le magunk elé az asztalra színével felfele és tűzzük fel rá a félbehajtott szalagokat a képen látható módon.

rongyikendő leírás 8 rongyikendő leírás 9

Tippek: az aljára csak a két szélső szalagot tűzzük fel, a középső szalagot tegyük félre, mert ezt a részt nyitva kell hagynunk a kifordításhoz. A szalagokat úgy gombostűzzük az anyagra, hogy egy kicsit lelógjanak arról, mert akkor a varrás során biztosan levarrjuk őket.

Miután feltűztünk minden szalagot ( egy kivételével), vegyük elő a hátanyagunkat és színével lefele, hogy a két anyag színe egymásnak legyen fordítva, fektessük rá az eleje anyagra. Majd gombostűkkel tűzzük össze a két réteget. Vigyázzunk, hogy az egyik anyag ne lógjon ki, mert akkor a varrás során bizonyos részek, ahol túlér az egyik anyag, varratlanok maradhatnak.

rongyikendő leírás 10 rongyikendő leírás 11 rongyikendő leírás 12 rongyikendő leírás 13

Az alján hagyjunk egy 2″ (5 cm) hosszússágú nyílást, amelyen keresztül kifordítjuk majd a rongyikendőt.

1/4″ varrásszélességet használva varrjuk körbe a rongyikendőt, vigyázva, hogy a gombostűk ne törjék el a varrógép tűjét. Induljunk a nyílás bal oldaláról, és varrjuk körbe a nyílás jobb oldaláig. Amikor készen vagyunk, óvatosan vágjuk le a sarkokat vigyázva, hogy a varrást ne vágjuk át, mert így szebb sarkokat kapunk kifordítva. A nyitott részen keresztül fordítsuk ki a rongyit, de vigyázzunk a belül lévő gombostűkre. A sarkokat szépen húzzuk ki.

rongyikendő leírás 14 rongyikendő leírás 15 rongyikendő leírás 16 rongyikendő leírás 17

Vegyük magunk elé a közbélés anyagot, és próbáljuk a nyíláson át szépen beleigazítani a rongyi belsejébe. Ha úgy ítéljük meg, hogy a közbélés anyag túl nagy, akkor vágjunk le belőle egy kicsit a két oldalán. A kezünkkel igazítsuk el a közbélést, esetleg a sarkokba egy- egy gombostűt is tehetünk, hogy ne csússzon el a közbélés a varrás során.

rongyikendő leírás 18 rongyikendő leírás 20 rongyikendő leírás 21

Most vegyük elő azt a cérnát, cérnákat, amelyekkel a külső “topstitchinget” varrjuk. A nyitott részen az anyagokat hajtsuk be úgy, hogy szép egyenes aljat kapjunk, és helyezzük bele a félretett, meghagyott szalagunkat, majd gombostűkkel tűzzük meg. Varrjuk körbe az anyagunkat 1/8″ (3mm) varrásszélességben, mert így biztosan levarrjuk a nyitott részt is.

El is készültünk a rongyikendőnkkel. Ha úgy látod, óvatosan megvasalhatod, vigyázva a szalagokra, mert azok könnyen a vasalóhoz ragadnak.

Majd gyönyörködj egy pár percet a munkádban.

rongyikendő leírás 22 rongyikendő leírás 23

Ugye jól néz ki? Gratulálok!

Tarts velem a jövő héten kedden is!

Jó munkát!

__________________________________________________________

Hogyan készítsünk előkét vagy nyálkendőt saját szabásmintából?

A kisgyerekes anyukák tudják, hogy az előkék vagy nyálkendők száma napról napra nő a gyermek növekedésével arányosan. Az előke vagy nyálkendő több funkciót is ellát, nemcsak az etetés során alkalmazzuk, hanem különösen nagy jelentőséget kap akkor, amikor a baba foga jön és sok a baba nyála. Ráadásul napjainkban még egy funkciót is betöltenek kisebb változtatás után, ez pedig nem más mint a kendő- előke, mely divatos kendőként is feladható a babára ruházata kiegészítőjeként.
előke 1

 

madárka előkével 6

Ebben a leírásomban megmutatom, hogyan készíthetünk előkét saját szabásmintából. Az igazság az, hogy számos ingyenesen letölthető szabásmintára is szert tehetünk, de ha még sincs lehetőségünk erre vagy magunk szeretnénk készíteni a szabásmintát is, akkor ezt is megtehetjük egy A3-as karton segítségével.

Először is nézzük meg,  mire van szükségünk az előke elkészítéséhez.

Szükséges anyagok, kellékek:

előke kellékek

– egy ív A3-as méretű kartonpapír ( amennyiben nincs otthon A3-as méretű kartonunk, akkor ragasszunk össze két A4-es méretű kartont, és ugyanazt az eredményt kapjuk)

– egy vagy két egymással színben és mintában harmonizáló anyag (  Használhatunk mindkét oldalnak vászon anyagot, kisebb babák esetében azonban ajánlott a belső oldalnak puhább flannel anyagot vagy egyéb nedszívó anyagot használni. Az  előke eleje és hátanyaga lehet ugyanaz az anyag, de két különböző színű vagy mintájú anyag is.)

– papír- és anyagvágó ollók ( sohase használjuk ugyanazt az ollót papír – és anyagvágásra)

– vonalzó, ceruza

– az anyaggal harmonizáló varrócérna/k

– műanyag patent vagy tépőzár az előke összekapcsolásához ( Vannak, akik a tépőzárra esküsznek  könnyen zárhatósága miatt. Vannak azonban, akik úgy vélik, hogy a tépőzár koszolódás során nem tud már tökéletesen zárni, és inkább a műanyag patentot részesítik előnyben. Mindkét megoldás kiváló, sőt léteznek más lehetőségek is: megkötős vagy gombos variációk.)

Az anyagok és kellékek összeválogatása után vágjunk bele az előkénk szabásmintájának az elkészítésébe.

Vegyük elő az A3-as kartonunkat és fektessük az asztalra a rövidebb oldalával párhuzamosan. Fogjuk meg a karton jobb alsó sarkát és hajtsuk fel bal irányban egészen addig, hogy a karton jobb függőleges oldala ráilleszkedjen a karton bal függőleges oldalára.

előke szabásminta készítése 1a

A következő lépésben a kapott háromszögünk alsó csúcsát felhajtjuk egészen a karton jobb oldalán lévő másik csúcshoz.

előke szabásminta készítése 2

Így egy újabb háromszöget kapunk., mely kinyitva úgy néz ki, mint a második képen.

előke szabásminta készítése 3 előke szabásminta készítése 3a

A következő lépésben ki kell alakítanunk a nyakrészt. Vegyük elő a vonalzónkat és a háromszög alsó csúcsától felfele bal irányban mérjünk le kb. 1″-et (2,5 cm-t) és jelöljük meg ceruzával. Majd a megjelölt pontot kössük össze egy vonallal a háromszög jobb oldali csúcsával. A vonal mentén vágjuk le ollóval.

előke szabásminta készítése 4

előke szabásminta készítése 4a

Így megkapjuk az előkénk alapját, már csak egy lépés választ el bennünket a végleges szabásminta elkészültétől. Az utolsó lépésben hajtsuk össze a kapott háromszöget középen és a jobb csúcsától a középpont fele mérjünk 1″-et (2,5 cm-t) és jelöljük meg ceruzával. Függőleges irányban húzzunk egy vonalat és a vonal mentén vágjuk le a jobb csúcsot. Így az előkénk két oldalsó csúcsa már nem csúcs lesz.

előke szabásminta készítése 5 előke szabásminta készítése 6 előke szabásminta készítése 6a előke szabásminta készítése 6b

Az előkénk szabásmintájának az elkészültével mind a jobb, mind a bal oldal kb. 26 cm hosszúságú lesz.

Miután elkészült a szabásmintánk, belevághatunk a szabás folyamatába. Vegyük elő az anyagunkat vagy anyagainkat. Én egy bari mintás vászonanyagot és egy állat mintás flannel anyagot választottam. Témában illeszkednek és a beige elejéhez  kék színű hátanyagot teszek. Elkészíthetjük egyetlen anyagból is, ebben az esetben a két oldal azonos lesz.

előke szabás 1

Fektessük az elkészített szabásmintánkat az egyik anyagra úgy, hogy a kivágása során ne sok anyagot veszítsünk el. Vigyázzunk arra, hogyha mintás anyagot választunk, a minta ne kerüljön fejjel lefele az előkén. Abszrakt minták, pöttyök, csíkok esetében ez nem fontos. Tűzzük fel a szabásmintát gombostűkkel az anyagra. Használjunk annyi gombostűt, amennyi csak szükséges, hogy kényelmesen tudjuk kivágni a mintát.

előke szabás 2

Végezzük el ugyanezt a folyamatot a másik anyaggal is.  Végeredményként megkapjuk az előkénk elejét és hátoldalát.

előke szabás 3

Következő folyamatunk a varrás. Fektessük egymásra a két oldalt úgy, hogy színűkkel egymás fele legyenek, azaz a hátoldalt színével felfele az elejét színével lefele.

előke varrása 1 előke varrása 2

Törekedjünk arra, hogy a szélek fedjék egymást, mert ellenkező esetben a varrás során varratlanul maradhatnak egyes oldali részek.  Gombostűk segítségével tűzzük össze a két oldalt minél több helyen, hogy a varrás során az anyagok ne mozdulhassanak el.

előke varrása 3

Készítsük elő a varrógépünket. Fűzzük be a megfelelő színű cérnákat és állítsuk be a 1/4″ varrászélességet. ( Az 1/4″-es varrásszélességről és annak beállításáról ide kattintva olvashatsz)  A cérna kiválasztásánál törekedjünk arra, hogy ha egy cérnát akarunk használni, akkor a cérna színe különböző színű anyagok esetében mindkét anyaggal harmonizáljon. Lehetőség van arra is, amit én előszeretettel használok, hogy a felső és az alsó szál különböző színű a két anyaghoz illeszkedve. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy azonos minőségű, vastagságú cérnákat használjunk együtt a tökéletes varrás érdekében. Varrjuk körbe az előkét úgy, hogy az egyik oldalán kb. 2″ (5 cm) hosszúságban hagyjuk nyitva, hogy ezen keresztül tudjuk majd kifordítani az előkénket ( második kép).

előke varrása 4 előke varrása 4a

A varratlan részen keresztül fordítsuk ki az előkénket. Ügyeljünk arra, hogy a csúcsokat szépen kihúzzuk, majd ha úgy gondoljuk, vasaljuk meg az előke oldalait. Vigyázzunk arra, hogy tartsuk be az anyagnak megfelelő vasalási beállításokat.

előke varrása 5

A varrás utolsó lépése az előke színén történő díszítő varrás (topstiching), mellyel a nyitott részünket is összevarrjuk. Hajtsuk be a nyitott rész anyagait úgy, hogy szép, egyenes vonalat kapjunk az előke többi részével. Tűzzük meg két gombostűvel, hogy a varrás során ne bújjanak ki az anyagok.

előke varrása 5a előke varrása 5b

Ha különböző színű cérnákat használunk, akkor fűzzük be őket a megfelelő anyaghoz, én hátanyagnak tettem a kék anyagot, ezért alsó szálnak kék cérnát használok, míg a eleje beige anyaghoz beige színű cérnát felső szálnak. Varrjuk körbe az anyagunkat kb. 1/8 ” ( 3 mm) varrászélességben, hogy biztosan levarrjunk minden nyitott réteget, és az anyag ne bújhasson ki. Vigyázzunk a csúcsnál és az oldalaknál valamint az ívekre. Figyeljünk arra, hogy a kezdő- és záró öltéseknél varrjuk vissza/el, hogy ne bomoljon ki a cérna.

előke varrása 6 előke varrása 6a előke varrása 6b

Kész vagyunk a varrás folyamatával és már csak a tépőzár vagy műanyag patent rátétele hiányzik. Aki a tépőzár mellett dönt, az tűzze fel a két oldalra a tépőzár két részét, vigyázva, hogy ne legyenek túlzottan szélen, és hogy jól összekapcsolódhassanak, majd géppel varrja körbe a tépőzár részeit. Akik műanyag patetot választanak, mint én is, tegyék fel a patent két részét a két oldalra a patentoló eszköz megadott instrukciói szerint. Törekedjünk az anyagunkhoz színben illő patentot használni!

Készen vagyunk! Dőljünk hátra egy percre és csodáljuk meg az elkészült munkánkat. Ügyesek vagyunk.

előke 1

Ha tetszett a leírásom, kérlek, oszd meg a barátaid, ismerőseid között, és írj kommentet.

Jó munkát!

___________________________________________________

 

Hogyan készítsünk virág applikációt egyszerűen?

Az applikálás az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb fotvarrási technika a kortárs folvarrók körében is. Gyönyörű munkákat készíthetünk applikálással, és nagy előnye, hogy már egyszerű formákkal is élénkké, színessé, értékessé varázsolhatjuk a munkánkat.

Az applikálásról már több bejegyzést is írtam vagy megtekintheted az applikálásról készített videómat is, ma arról írok, hogyan készítsünk el egy virág applikációt, egyszerűen és gyorsan két nagyon egyszerű forma segítségével.

Szükséges kellékek:

– színes, apró anyagdarabok ( legalább 3-4 szín)

– az anyagok színeivel harmonizáló cérnák

– formasablonok

– vágóeszközök: ollók, foltvarrók számára készített speciális vágók, vonalzó, mérő

Lépések:

1. Mivel a virágunk 8 darab virágsziromból és egy középből áll, ehhez válogassunk össze legalább 3-4 különböző színű és mintájú anyagot, hogy maximum csak kétszer ismétlődjön egy- egy  minta. Az sem baj, ha mindegyik szirom más színű és más mintájú, csak vigyázzunk a színharmóniára.

2. A kiválogatott anyagokból vágjunk ki 8 darab szirmot a megadott formasablon alapján.

lépés 1

3. A kivágott szirmok közül kettőt- kettőt varrjunk össze, ahogyan a képen is látod,

lépés 2

majd a kettő- kettő összevarrt szirmot varrjunk össze újból, és így egy félkör alakú, négy sziromból álló fél virágot kapunk.

Tipp: Ne felejtkezzünk el arról, hogy az összevarrás után mindig vasaljuk meg a darabokat!

Majd a folyamatot ismételjük meg újabb két-két szirommal, hogy megkapjuk a virágunk másik felét.

lépés 3

4. A kapott két félvirágunkat varrjuk össze mindkét oldalon, hogy megkapjuk a teljes virágunkat, majd vasaljuk meg jól az összevarrt munkát.

lépés 4

Tipp: Vágjuk le a kiálló, felesleges anyag- és cérnadarabokat!

5. Miután elkészítettük a virágunk szirmait, vágjuk ki a letölthető sablon alapján a közepét, tegyünk rá bélés anyagot és varrjuk rá az összevarrt szirmokra. A közép felvarrásához használd azt a varrásöltés formát, amelyet szeretsz, attól függően, hogy szeretnéd elrejteni a varrást, vagy díszítő elemként akarod használni azt.

Tipp: Figyelj a cérna színére, amit a varráshoz használsz!

6. Amikor felvarrtuk a virág közepét is, tegyünk a hátára közbélést, hogy az anyagra felvarráskor elkerüljük a szélek kibomlását, kifoszlását. És készen is vagyunk, elkészült a virágapplikációnk!

lépés 5

Tipp: ha nagyobb virágot szeretnénk, akkor méretezzük át a virágszirmunkat és a közepet, és készítsük el ez alapján a virágunkat! Még szebbé teszi az alkotásunkat, ha különböző méretű virágokat applikálunk rá.

viragok2

 

Bagoly- sablon by Judit Balint’s Handicrafts

A sablont pdf formátumban ide kattintva  töltheted le.

___________________________________-

Karácsony közeledtével egyre többen vágnak bele saját karácsonyi díszek készítésébe. Ajánlok néhány internet oldalt, ahonnan ingyenesen töltheted le a sablonokat a projketjeidhez.

A sablonokért kattints a képekre.

1. Ingyenes, nyomtatható papírdíszek:

 

free templates 1

2. Karácsonyi sablonok

free templates 2

 

3. Karácsonyi díszek sablonjai

free templates 3

 

4. Karácsonyi ajándékkártya sablon

 

free templates 4

 

Az egyes honlapokon figyelmesen olvasd el a felhasználás szabályait!

____________________________________

Hogyan készítsünk pénzátadó borítékot?

Mint ahogy számos megjelenési formája lehet egy pénzátadó borítéknak, úgy az elkészítése is különböző, ráadásul még alkotók szerint is változik, Minden alkotónak megvan a maga módszere, amire esküszik, és amihez ragaszkodik.

Az alábbiakban egy olyan pénzátadó boríték elkészítését mutatom be lépésről lépésre, amely általánosnak mondható. Az elkészítésének az apropója nagyon időszerű a télapó és a karácsony közeledtével.

 

hóemberes pénzátadó 1

Nos vágjunk bele, így készítem én.

Először is nézzük meg, milyen kellékekre van szükségünk az elkészítéséhez. Már ezen a ponton is elbizonytalaníthat bennünket sok minden, hiszen igénytől és ízléstől függően számos kelléket és alapanyagot használhatunk, én most törekedtem egy alapformánál maradni, hogy azok számára is elkészíthető legyen, akiknek nincsenek speciális eszközei.

Kellékek – alapanyagok:

– karton

– scrapbook papír ( opcionális)

– ragasztó

– olló

– vonalzó, ceruza

– papírhajtogató tábla vagy eszköz a papír hajtására

– selyemszalag ( opcionális)

– papírdísz

 

1. lépés:

Először el kell döntenünk, hogy az alkalomnak megfelelően és a papírdíszünkhöz illően, milyen színű kartonból szeretnénk készíteni a pénzátadót. A karton legyen minimum 160-180 grammos vagy ennél kicsit vastagabb. Ehhez a projekthez elegendő az A4 méretű karton.

Ehhez a munkához – a hóember papírdíszemhez igazítva-  sötétbarna és középzöld kartonokat használtam.

hóemberes pénzátadó lépései 1

A megfelelő színű karton/ok kiválasztása után méretre kell vágnunk azt/azokat.  Alapnak a zöld kartont választottam, melyet két részre vágtam, egy 22 x 20,5 cm darabra és a maradékra. Ez utóbbiból fogjuk készíteni a pántot.

2. lépés:

A  karton méretre vágása után a papírhajtogató táblával a megadott méreteken meghajlítjuk a kartont. Akinek nincs papírhajtogató táblája, az se keseredjen el, bármilyen tompa kés, eszköz és egy vonalzó megteszi, arra figyeljünk, hogy ne legyen éles, mert akkor elvágja a kartont, és a továbbiakban nem tudjuk használni azt. A célunk csak az, hogy könnyebbé tegyük a karton meghajtását.

A 20,5 cm-es oldalon mindkét oldalon 1/2″ (inch – kb. 1,3 cm) , majd 90 fokkal elfordítva a 22 cm-es oldalon szintén mind a két oldalon 2 1/2 ” ( 6,35 cm) meghajlítjuk a kartont.

hóemberes pénzátadó lépései 2

3. lépés:

A 2 1/2 ” hajlítás egyike adja a zsebet. Itt teljes szélességében meg kell hagynunk a kartont (20,5 cm), de a zseb feletti részeken, mely a pénzátadó háta és fedele, a két oldalon meghajlított 1/2 ” részt a hajlítás mentén le kell vágnunk. Erre nem lesz szükségünk. Vigyázzunk, hogy a zseben megmaradjon a két 1/2 ” -es fülecske.

hóemberes pénzátadó lépései 3

4. lépés:

A vonalak mentén óvatosan hajlítsuk formára a pénzátadót. Vigyázzunk, hogy a vonal mentén maradjunk, ne törjön meg máshol a karton. A hajlító pálcával vagy ceruzával néhányszor húzzuk végig a vonalat, hogy a hajlítás szép, pontos legyen.

Ezután következik a boríték díszítése, mely opcionális, nem kötelező. Ragaszthatunk a borítékra scrapbook papírt, figyeljünk arra, hogy a scrapbook papír 0,5 cm kisebb legyen a kartonnál, minden felületen, ahova ragasztjuk. Így sokkal szebb lesz a munkánk. Én a pénzátadó hátára tettem scrapbook papírt. Akkor ajánlott ez, ha érzékeny kartonnal dolgozunk, amelyen tiszta kezünk ellenére is nem kívánt nyom marad.

A díszítéshez használhatunk még selyemszalagot, gyöngyöt, műanyag gombokat, stb. Én most sötétzöld selyemszalagot tettem a zsebre kívülre, melyre egy masnit ragasztottam. A ragasztáshoz bármilyen permanent ragasztót használhatunk, ami jól működik a selyemmel is. Én a szélesebb selyemszalagot kétoldalú ragasztócsíkkal vittem fel a kartonra, a masnit pedig ragasztópisztollyal a selyemszalagra. A ragasztópisztoly használatakor legyünk körültekintőek, mert nagyon melegre hevíti fel a ragasztóanyagot, és súlyos égési sérüléseket tud okozni. Tapasztalatból tudom. 🙁

A boríték fedelébe pedig mintát domborítottam. Természetesen ez is opcionális.

hóemberes pénzátadó lépései 4a hóemberes pénzátadó lépései 4b hóemberes pénzátadó lépései 4c

A díszítés után a zsebecske 1/2″ füleit ragasztozzuk be, hogy elkészíthessük a zsebet. Folyékony ragasztó esetében vigyázzunk a ragasztóanyag mennyiségével, mert könnyen kifolyik oldalt, és nyomot hagy a kartonon. Ma már nagyon jó minőségű folyékony ragasztókat lehet vásárolni, amelyekkel nagyon szép eredményt érhetünk el. Én magam kétoldalú ragasztócsíkot használtam ehhez is. A ragasztó felvitele után, készítsük el a zsebet.

hóemberes pénzátadó lépései 4d hóemberes pénzátadó lépései 4e

5. lépés:

Ideje elővennünk a papírdíszünket, és készre szépítenünk a pánt elkészítése előtt. A papírdíszt a borítékot összefogó pántra ragasztjuk. Használhatsz ingyen letölthető, vagy megvásárolt vagy saját magad által rajzolt, színezett, készített papírdíszt is igénytől függően. Én most Sylvia Zet Cozy Christmas gyűjteményének az egyik darabját használtam papírdíszként. Nagyon aranyos, színes, vidám, ezért döntöttem emellett.

Azért, hogy még jobban kiemeljem a papírdísz formáit és színeit, a fehér háttérhez  készítettem még (vágógéppel , akinek nincs az saját maga kézzel rajzolva és ollóval kivágva is elkészítheti) egy sötétbarna karton hátteret. Ez a barna háttér nagyobb méretű egy kicsit a papírdíszemnél, így igazán széppé teszi azt. A papírdíszt felragasztottam a sötétbarna kartonomra.

hóemberes pénzátadó lépései 5a hóemberes pénzátadó lépései 5b hóemberes pénzátadó lépései 5c

Mivel a papírdíszt a pénzátadó pántjára ragsztjuk, és azt szeretnénk, hogy térhatású legyen, azaz térben kiemelkedő (3D), a hátára 3D ragasztót kell tennünk, Ezek általában habszivacs (foam) alapú ragasztócsíkok, kockák vagy körök. Te döntheted el, hogy melyiket használod. Ha már formára vágottat veszel (kocka, kör, stb.), azok általában kétoldalon ragasztóval ellátottak.

6. lépés:

Következő lépésünk a pénzátadó boríték pántjának az elkészítése. Ehhez a megmaradt alapkartonunkat (esetemben a zöld kartont) használjuk fel. A borítékon körbefektetjük a kartont úgy, hogy mindkét oldalon kilógjon a kartont, tehát a borítékot a közepére tesszük, majd mindkét irányból felhajtjuk a kartont úgy, hogy az egyik kartonrész fedje a másikat. Vigyázzunk, hogy a borítékunkat egyenesen tegyük a kartonra, és a felhajtásnál se nem túl szorosan, se nem túl lazán hajtsuk meg, mert ha túl szoros, akkor nem fér bele a boríték, ha túl laza, akkor pedig nem szép. A karton egyik végét, amely ráhajlík a másikra,  ragasztozzuk be, és ragasszuk rá a karton másik végére. Így megkapjuk a “kör” alakú pántunkat, ami valójában nem is kör.

hóemberes pénzátadó lépései 6a hóemberes pénzátadó lépései 6b hóemberes pénzátadó lépései 6c hóemberes pénzátadó lépései 6d hóemberes pénzátadó lépései 6e

7. lépés:

Utolsó lépésünk a papírdíszünknek a pántra való ragasztása. Mielőtt ráragasztjuk a papírdíszt, győződjünk meg, hogy a pánt szélessége megfelelő-e a díszhez, jól néz ki vele. Ha igen, vigyük fel a papírdíszt a pántra, vigyázva, hogy a ragasztó csak a pántot érje csak, magát a borítékot ne, mert akkor nem tudjuk majd levenni a pántot és kinyitni a borítékot. Ha ezzel készen vagyunk, akkor el is készült a pénzátadó borítékunk. Vegyük magunk elé, és legyünk büszkék, hogy ez a mi “gyermekünk”, a mi saját kezű munkánk.

hóemberes pénzátadó 2 hóemberes pénzátadó 3

Ha tetszett a cikk, kérlek, írj kommentet, ajánld ismerőseidnek, és látogass vissza újabb ötletekért.

Jó munkát!

 

 

 

One thought on “Leírások és ingyenes sablonok

  1. Pingback: Kreatív karácsonyi ötletek | Judit Balint's Handicrafts

Vélemény, hozzászólás?