Kreatív műhely

Minden kreatív tevékenység mottója az lehet: “Légy türelmes!”. A türelemhez pedig nyugodtságra van szükségünk. Akár hobbi szinten, akár professzionálisan végzel kreatív tevékenységet, az első dolog, amit ki kell alakítanod, az a “KREATÍV MŰHELYED”. Egy hely, ahol nyugodtan kigondolhatod, megtervezheted és megvalósíthatod a megálmodott projektet. Egy hely, ahova elbújhatsz a családod elöl, ahol nincsenek gyerekjátékok, könyvek, receptek, bevásárlólisták. A hely, amely csak a Hobbidról, a projektedről és TE MAGADRÓL szól. Nem a hely nagysága a fontos, amikor belevágsz egy hobbiba, hanem a kialakítása, hogy nyugalmas, meghitt és nagyon fontos, hogy szervezett legyen. Egy műhelyben mindennek megvan a maga helye. Arra kell törekednünk, hogy ez így is maradjon. Nincs annál rosszabb, mint amikor hirtelen kellene egy eszköz, de fogalmunk sincs arról, merre van.

A jó művész nemcsak türelmes, nyugodt, de szervezett is. Megbecsüli az eszközeit, tisztán tartja azokat, ápolja, javítja, ha szükséges, hogy hosszú évekig hűséges társa lehessen.

A varrószoba

sewing photo

A kreatív hobbik közül emeljük ki a varrást, és nézzük meg, milyen a jó varrószoba. A varrás kétségkívül helyigényes tevékenység. Bár ma már a varrógépek design-ja nem követel sok helyet, mint gondoljunk a nagymamáink, dédmamáink által használt lábbal hajthatós varrógépekre, de az anyagok mennyisége mindenképpen meghatározza varrószobánk nagyságát. Cikkemben nem a profi varróműhelyről, hanem az otthoni varrószobáról írok.

Amikor elhatározod, hogy varrógépet vásárolsz, hogy varrhass a családnak, a gép vásárlása előtt tervezd meg a varrószobádat. Legyen helye mindennek, tudd, hol vannak az ollók, a cérnák, a bontók, mert ellenkező esetben káosz lesz a műhelyedben és a fejedben is. Alakíts ki egy kis műhelyt a dolgozószobádban vagy bárhol a lakásban. ahol nagyon jók a fényviszonyok. Mind a természetes, mind a mesterséges fények. Legyen ablak, amelyen át beszűrődik a nap sugara, amely lehetővé teszi, hogy a maguk természetességében lásd az anyagok, fonalak színét, és természetesen a napsugár melege növeli a jókedvedet is. Legyenek megfelelő erősségű lámpák is a helyiségben, hiszen – főleg kisgyerekes anyukák esetében- a varrás sokszor esti tevékenységgé válik. Keress a lakásban egy stabil asztalt, amelyen a varrógépedet fogod elhelyezni, és hozzá egy “szuper” kényelmes széket, melyen a második óra után sem veszed észre, hogy még mindig benne ülsz. És legyen néhány polcod is, ahova az egyéb kellékeidet, könyveidet, szabásmintáidat teheted. Jó, ha van hely arra, hogy időnként felállítsd a vasalóállványt, különösen foltvarrás esetén, és végül, de nem utolsórorban a varrógéped mellett legyen elegendő hely arra, hogy az anyagaidat kényelmesen mérhesd, vághasd, alakíthasd. Nagyon kedvező, ha idővel a helyiséged bővíthető, hiszen az anyagok száma napról napra nő, amelyhez egyre több helyre van szükséged.

A legideálisabb, ha van egy kis önálló helyiség, amelynek az ajtaja bezárható, mert így teljes mértékben el tudod szigetelni magad a külvilág problémáitól. Akár hobbi-, akár profi szinten végzel kreatív tevékenységet, nagyon lényeges, hogy nyugodtan át tudd gondolni, mit akarsz létrehozni, milyen kellékekre van szükséged, hogyan valósíthatod meg a projektedet. Csak így alkothatsz igazán szép, igényes munkát. Nem lehet úgy varrni, hogy fél szemem a gyereken van, vajon mit ránt magára, mit vesz be a szájába. Nem ugorhatsz fel a varrógéptől minden 5 másodpercben, nem oszthatod meg a gondolataidat varrás közben azzal, hogy az iskolából hazatérő gyermek “élménybeszámolóját” hallgatod, miközben varrsz.

A varráshoz koncetrálás, idő és türelem kell. Amikor varrsz, zárd ki a külvilágot, felejtkezz el a gondjaidról, a másnapi számos tevékenységedről, mert csak így válhat a varrás szeretett hobbivá, tevékenységgé, és csak így alkothatsz a magad számára is elfogadható munkát.

Legyen a varrás a hobbi mellett TERÁPIA is a számodra. Gyógyítsa a lelked, töltse fel egész tested energiával, örömmel a megalkotott munka!

Vélemény, hozzászólás?