Emlékeink őrzői – az albumok

Életünket boldog és kevésbe boldog, de mindenképpen felejthetetlen pillanatok szövik át. Számos számunkra  jelentős  eseményen veszünk részt, válunk azok főszereplőivé életünk során. Legyen  ez az esemény egy egyszerű nyaralás vagy életünk nagy napja, mindenképpen őrizzük a szívünkben annak emlékét, sőt szívesen osztjuk meg másokkal is, ezért készítünk albumokat. Az albumok kétségtelenül az emlékeink őrzői. Velük újra és újra átélhetjük azokat a felejthetetlen pillanatokat, melyek nyomot hagytak a lelkünkben.

Életünk során sokszor készítünk albumot egészen kicsi gyerekkorunktól kezdve. Gondoljunk az óvodai évekre, az első iskolai fotókra, a ballagásokra, a diplomakiosztóra, életünk nagy napjára, az esküvőnkre vagy gyermekeink születésére. Bármi legyen is az alkalom egy album mindig kedves marad számunkra, egyik legértékesebb tárgyunk, melyet magányos perceinkben, családi eseményeken, gyermekeinkkel, unokáinkkal szívesen lapozgatunk felidézve és újra átélve a benne elrejtett emlékeket.

Az albumok nagyon sok fajtáját megtalálhatjuk a boltokban, szebbnél szebb kivitelezésben, az alkalmakhoz illően. Ma azonban egyre nagyobb teret hódítanak a teljes mértékben kézzel készült albumok, melyek számos rejtett funkcióiknak köszönhetően igazi kihívást jelentenek nemcsak az őket készítő művész, de a vásárló- későbbi tulajdonosa számára is. Egy teljes mértékben kézzel készült albumot össze sem lehet hasonlítani egy boltban megvásárolt albummal, melyet a kézművesek egy része előszeretettel használ alapként. Megveszik a boltban az albumot, majd a külső borítót kicsinosítják saját elképzelésük szerint. Természetesen, nem célom csökkenteni ezen albumok értékét, hiszen itt is nagy szerepet kap az alkotó kreativítása. Egyszerűen csak szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a teljes mértékben kézzel készült alkotások, milyen értékeket rejtenek magunkban.

dupla album táskában 10 dupla album táskában 14a dupla album táskában 22 steampunk album 7 rózsaszín- fekete esküvői fotóalbum 24  rózsaszín- fekete esküvői fotóalbum 18

Egyediség, változatosság, játékosság. Ezekkel a szavakkal jellemezném őket. Nem kell magyaráznunk és bizonygatnunk, hogy a teljes mértékben kézzel készült albumok minden egyes darabja egyedi, Nincs két egyforma album, még akkor sem, ha az albumok alapsémája, témája megegyezik. Az albumok változatosságát a benne fellelhető megoldások, dizájnok adják, melyeknek csak az alkotó fantáziája szab határt. Miért mondjuk azt, hogy játékosak?  Nos, ha valaki fogott már a kezében olyan albumot, melynek a lapjai interaktivak, kinyithatók, fel- lehajthatók, zsebekkel, kártyákkal, könyvekkel ellátott, az tudja, hogy a képek beragasztása igazi játék ezekbe az albumokba. Ráadásul az alkotó mellett az album vásárlója maga is alkotóvá válik a képek elhelyezésének megtervezésével.

Ezeknek az albumoknak a megtervezése és elkészítése nem pár órás munka. Napok- hetek türelmes munkájának köszönhetően születik meg egy csodálatos alkotás, mely mellett kevesen tudnak szó nélkül elmenni. Legkedveltebbek közöttük az esküvői, babaszületés, baba első évét, családi témát feldolgozók, mely utóbbiak készülhetnek évfordulóra, ballagásra vagy akár az év egyik legszebb, legkedvesebb ünnepére, anyák napjára. Mi lehet szebb ajándék egy  a közös, boldog percdeket felidéző fényképeket rejtő albumnál édesanyánk számára köszönetünk jeléül? Vagy emlékeink közvetítése közös nyaralásunk alkalmából?

Az albumok az ajándékozás kiváló eszközei lehetnek. Kétségkívül állíthatjuk, hogy “könnyeket csalnak” az ajándékozó és az ajándékozott szemébe is.

Ha szeretnél megtekinteni néhány a Judit Balint’s Handicrafts által készített teljes mértékben kézzel készült albumot, látogass el a boltunkba!

Vélemény, hozzászólás?