Divatőrület

Sokan azt mondják, hogy az igényesség velünk születik, ösztönös, mely  neveléssel előhívható, fejleszthető. Gondoljunk csak a sztárok csemetéire, akik már kicsi koruktól kezdve a divatnak hódolva jelennek meg a magazinokban.

Igényességünk első kinyilvánítása gyermekkorunkra tehető, amikor először mondunk nemet egy ruhadarabra. Talán tudatosan még nem is tudjuk, miért, de  valamiért nem elégíti ki az igényeink által támasztott követelményeket. Már gyermekkorban kiütközik az, kiből lesz a jövő divatfanatikusa, hiszen nem minden kislány áll naphosszat a tükör előtt az édesanyja ruhájában és cipőjében úgy érezve magát, mintha éppen a kifutón lenne.

girl and heels

Persze azt sem vitathatjuk, hogy  nagy szerep jut a környezeti hatásoknak is, fiútestvérek mellett a lányok „elfiúsodnak”. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy a fiúkat nem érdekli a divat.

Az igényesség nevelés kérdése is. Már csecsemőkortól fejleszthetjük a babákban a színek harmóniáját, mit milyen színnel keverjen, mi az, ami még érdekes, egyedi és mi az, ami már ízléstelen. Nagyon vékony a határ az egyedi, különleges, de még ízléses és az ízléstelen, giccs között, bár ma már sok dolog trendi és „cool”, amelyeket régen ízléstelennek tartottak. Ma már merészebben bánunk a színekkel, a mintákkal, az anyagokkal, fantáziánkra van bízva, mit mivel kombinálunk.

sunbonnet babával

A kislányok először a babájukkal játszadozva tanulják meg, mi az ami sportos, elegáns, kislányos, nőies. Aztán magukon is próbálgatják a különböző stílusokat a tükör előtt, mi pedig anyukák, jót nevetünk a csetlő- botló, mindent magukra aggató lányainkon. De azt is észrevesszük, hogy – ejha- van érzéke a divathoz, milyen igényesen válogatja össze a darabokat. Persze ez büszkeséggel tölt el bennünket, és lányunkat a jövő divattervezőjeként könyveljük el magunkban.

Kamaszkorra a divat iránti szeretet tovább fokozódik, de már nem az édesanyák a példaképek, hanem a hírességek, a modellek, a divatlapok állandó szereplői. Persze a divattervezők is jól tudják ezt, és ruháik tervezésével a fiatalok minden rétegét meg akarják hódítani. Az eltérő anyagok a fiatal korosztály minden rétegéhez megtalálják az utat. Legyen sportos, elegáns, különc mind egy célt szolgál, megnyerni a fiatalokat a divatnak, a divat fanatikusaivá tenni őket.

Az anyagok a divat építőelemei. Egy divattervező, egy varrónő az anyag megtalálásával és megérintésével már tudja, milyen ruhát fog belőle készíteni. Nagymintás anyag – legyen az bárányka vagy cica- a kislányok kedvence. A virágok a kertet, annak minden illatával idézik meg számunkra és szemeink előtt egy „ vintage- stílusú” ruha jelenik meg.

baris ruha 24 hó 2 vintage kék ruha 12-18 hó 4

Persze nem mindenki szereti a mintás anyagokat. Vannak, akik jobban szeretik az egyszínűeket. Ezek az anyagok kiválók az applikált ruhák számára. A kismadarak vagy katicabogarak minden kislányt levesznek a lábukról. Végül, de nem utolsósorban nem hagyhatjuk ki a pöttyöket. Minden kislány kedvencei a pöttyök, legyenek kicsik vagy nagyok, kerekek vagy sem.

piros madárkás ruha 1 piros pöttyös ruha 2 év 2

Ma már nem tudsz úgy ruhát venni a lányodnak, hogy ne kérd ki a véleményét, hiszen a divat mindenhol jelen van.

A képen látható ruhák  Judit Balint’s Handicrafts saját termékei, melyek boltunkban megvásárolhatók vagy más méretben megrendelhetők.

 

 

Vélemény, hozzászólás?